BEROŠ ‘Ako budemo neodgovorni, sve će potrajati puno dulje’

Ministar zdravstva Vili Beroš za Dnevnik Nove TV je komentirao nabavu zaštitne opreme, ali i poručio da će sve potrajati mnogo dulje ako ne budemo odgovorni.

”Donacije su uvijek dobre i čin su milosrđa i dobrote, no ovo nije sve donacija. U okviru naših aktivnosti moramo obnavljati robne rezerve, pa smo nastojali osigurati tržište zaštitne opreme i predsjednik Vlade izravno je sudjelovao u ovom”, naglasio je ministar.

Dodao je da se putem stranice koronavirus.hr može donirati oprema i novac.

“U suradnji s njemačkim vlastima na putu za Hrvatsku je još 10 tona zaštitne opreme, koja stiže kamionima ‘U prvom ćemo redu opskrbiti zdravstveni sustav i službe koje su izravno u borbi s ovom epidemijom, a ako ostane još opreme one će u slobodnu prodaju građanima”, otkrio je ministar.

Ministar je kazao i kako su brojke još uvijek dobre, a komentirao je i zbunjenost građana oko izlaska na zrak i ostanka doma.

”Dobro je šetati, ali sami. Šetnja u društvu nikako nije poželjna. Ako šetate morate svakako biti dovoljno udaljeni od drugih ljudi, a nije realno očekivati da, ako po lijepom vremenu izađete van, budete sami na Jarunu ili na splitskoj Rivi. Zato je ipak bolje ostati doma. Ako ćete na ribolov možete sami, nikako u društvu”, pojasnio je ministar.

”Uspjeli smo za sada dosta prolongirati eksponencijalni rast, ako svi budemo odgovorni, ako građani budu vodili računa o samozaštiti možemo ga još jako dugo prolongirati. U pripremi je čitav niz mjera planiran za aktiviranje u skladu s epidemiološkom slikom, za sada nema potrebe za tim, ali ako bude potrebno aktivirat ćemo ih. U pripremi je i daljnje ograničavanje kretanja ako se epidemiološka slika pogorša”, izjavio je ministar Beroš, naglasivši da veliki dio borbe protiv epidemije ovisi o ljudima koji su u samoizolaciji i njihovom pridržavanju mjera.

”Onako kako ćemo se ponašati, o tome će ovisiti i trajanje epidemije i broj oboljelih. Odgovor na pitanje koliko će sve ovo trajati je najvažniji, jer on ovisi o nama samima, o svakome od nas. Ukoliko se ne budemo odgovorno ponašali sve će potrajati dulje i bit će lošije, a onda ćemo to sve skupa teže i izdržati”, poručio je ministar, dodajući da se nada kako će se virus smiriti do lipnja ili srpnja.

 

Komentiraj