VIDEO: BEROŠ: “87 oboljelih, 5 je izliječenih, 1181 je ukupno testiran”

“Infektološkom obradom detektirano je šest novih oboljelih, sad ih imamo 87. Pet je izliječenenih. 1181 je ukupno testiran”, rekao je ministar Vili Beroš na početku redovitog obraćanja javnosti Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Krunoslav Capak je nabrojao gradove s evidentiranim slučajevima. Najviše ih ima u Zagrebu, 41.

“Također, evidentiran je još jedan slučaj u bolnicama. Sad ih imamo devet”, rekao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

Božinović je rekao da je sabor usvojio Zakon o izmjenama zakona o sustavu civilne zaštite.

“Ovaj Nacionalni stožer dobio je dodatne ovlasti u donošenju odluka koje se onda provode od strane svih civilnih stožera u Hrvatskoj”, rekao je.

“Stožer priprema odluku, s obzirom da izmjene Zakona stupaju na snagu od sutra 00:01, tada mi donosemo donostiti odluke. S tim u vezi želim najaviti da ćemo donijeti na temelju mišljenja struke cijeli set mjera”, rekao je.

To će, kako je rekao, biti strože mjere socijalnog distanciranja.

“Osnovno je da se svatko od nas pridržava mjera osobne higijene i distanciranja. Na zatvorenom prostoru udaljenost među osobama treba biti dva metra, a na otvorenom jedan metar. Kako bi to saživjelo u praksi svih građana priprema se odluka kojom će se u Hrvatskoj otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne: sauni, bazeni, kina, klubovi, kazališta…

“Također, obustavit će se rad svih ugostiteljskih objekata, osim pripreme i dostave hrane. Obustavlja se rad svih trgovina osim onih s prehrambenim i higijenskim artiklima. Radit će benzinske crpke, pekarnice…”, rekao je.

Obustavlja se rad teretana, fitnes centara, treninzi, održavanje izložbi, revija, sajmova…

Obustavljaju se i vjerska okupljanja, rekao je Božinović.

Komentiraj