SMIJENJENA ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić danas je prije konferencije pod nazivom “Profesionalizacija udomiteljstva” dala izjavu za N1, u kojoj je stala u obranu nacrta Obiteljskog zakona.

Juretić je kazala da Vlada ima pravo i obvezu donijeti nacrt zakona.

“Napravili smo normativni plan aktivnosti, još onog trenutka dok je Vlada normalno funkcionirala, svako ministarstvo zna koje će zakone u kojem roku donositi. Imamo obvezu i prema Ustavnom sudu, jer se radna skupina, na pitanje ustavnosti zakona, izjasnila da je zakon neprovediv i donesen je zaključak da je najbolje izraditi novi zakon.

Radna skupina, tj. ministarstvo, izrađuje nacrt zakona, on će biti gotov, a vlada koja dođe imat će gotov zakon. Ako se sljedeća Vlada odluči donijeti ovaj zakon, može, a ako ga žele mijenjati, radit će na tome”, rekla je Juretić te se osvrnula na navode o tome da je nacrt konzervativan.

“Pitanje je što je konzervativno. Ja bih voljela čuti što je to konzervativno, ako je obitelj konzervativna, ako želimo društvo bez obitelji, onda naravno da je konzervativan. Radi se polemika oko prijedloga da se ide na savjetovanje prije braka, ali ja bih rekla da taj netko ne shvaća smisao. Ne vidim što bi drugo bilo konzervativno u tezama.

Ako mi ne želimo vrednovati obitelj, i dati vrijednost obitelji i da obitelj bude temelj našega društva, onda nam ne treba zakon, ne treba nam ništa, onda možemo imati anarhiju i da radi svatko što ga volja”, poručila je.

“Unatoč, uvjetno rečeno, civiliziranom društvu, mnogi kažu i konzervativnom, ali da smo konzervativni, onda bi se poštivali i vjerujem da se supružnici ne bi ubijali, ali ako ćemo ići do kraja, ako je netko konzervativan ima strah Božji, pa se boji Boga i neće napraviti ništa loše. U današnjoj, uvjetno rečeno, totalnoj demokraciji, liberalizaciji, sekularizaciji društva svjedočimo da se supružnici ubijaju, što znači da je itekako bitno posvješćivati ljudima i njihova prava i obveze, žene posvijestiti da nisu dužne trpjeti nasilje u obitelji”, dodala je ministrica.

Komentiraj