Bernardić zatražio od Odbora raspravu o uhićenjima zbog objava na Facebooku

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Najavljenu raspravu o izvješću ministra unutarnjih poslova o obavljanju policijskih poslova u 2015. saborski je Odbor za unutarnju politiku u srijedu odgodio za idući tjedan, no rasprava se povela prilikom dopune dnevnog reda kad je čelnik SDP-a Davor Bernardić obrazlagao zašto želi raspravu i očitovanje policije o nedavnim uhićenjima zbog sadržaja objavljenih na Facebooku.

Nakon što su se članovi Odbora usuglasili da se izvješće ministra unutarnjih poslova za 2015. raspravi idući četvrtak zajedno s izvješćem za prošlu godinu, jer je velik broj članova na putu, predsjednik Odbora Ranko Ostojić (SDP) podsjetio je na Bernardićev zahtjev o dopuni dnevnog reda oko nedavnih “Facebook uhićenja”.

“Zbog učestalih uhićenja nakon reakcija na društvenim mrežama, tražili smo očitovanje policije kako bi na Odboru mogli porazgovarati što je razlog za takvo postupanje kojeg nije bilo u 27 godina hrvatske suverenosti. Zato je naš zadatak da to raspravimo s predstavnicima MUP-a. Važno je da u Hrvatskoj njegujemo kulturu tolerancije i da se ne širi strah i represija”, poručio je Bernardić.

HDZ-ovac Ante Sanader ga je prekinuo te upozorio Ostojića da Bernardić na sjednici Odbora drži konferenciju za novinare.

“Je li ovo konferencija za tisak? Po Poslovniku ne možete toliko govoriti”, prosvjedovao je Sanader, na što mu je Bernardić uzvratio kako je upravo on prekršio Poslovnik.

“Ne znam zašto. Da li zato što se prezivate Sanader”, upitao je Bernardić.

Sanader se potom obrušio na Ostojića da krši Poslovnik jer je dopustio “da se Odbor pretvori u konferenciju za tisak kolege Bernardića”. “Ne znam zašto? Zato što se on preziva Bernardić i da nas maltretira s točkom koja nije na dnevnom redu”, prozivao je Sanader predsjednika Odobra.

Ostojić je pak obrazlagao kako se Bernardić javio po točki dnevnog reda te pozvao na spuštanje tenzija.

“Zastupnik se javio po točki dnevnog reda, Mi smo na zadnjem sastanku imali dogovor oko te teme. Zastupnik nije prekršio vrijeme predviđeno Poslovnikom od dvije minute. Bez obzira kako se tko zove, ja rukovodim ovom sjednicom, a ako mislite da su moja objašnjenja pogrešna, obratite se Odbru za Ustav. Nema potrebe da dižemo tenzije”, istaknuo je Ostojić.

Reagirao je i HDZ-ov Anđelko Stričak, koji je za SDP-ovce kazao kako imaju visoko podignutu ljestivcu, “pa se dozvoljava da skupina muškaraca vrijeđa jednu ženu”. “Da je skupina muškaraca vrijeđala neku vašu kolegicu, primjerice kolegicu Opačić, bi li reakcija bila ovakva”, pitao se Stričak, referirajući se na nedavni napad na Janicu Kostelić.

Inače, policija je zadnjih tjedana provela nekoliko uhićenja zbog prijetećih sadržaja objavljenih na Facebooku, među inima i na račun premijera Andreja Plenkovića.

Komentiraj