“Vlada stoji u mjestu, a Hrvatska klizi prema dolje”, kazao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić o godini na izmaku u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju. Na čelu SDP-a Bernardić je pola godine, a kaže da bi se, kada bi mogao nešto promijeniti, više fokusirao na važna nacionalna pitanja.

Premijeru Andreju Plenkoviću zamjera što nije želio postići politički konsenzus s SDP-om oko ključnih pitanja za Hrvatsku i na temelju toga proveo reforme. “Uvijek sam spreman za dijalog za Hrvatsku, ali nakon godinu dana od upućenog poziva i mojih iskrenih namjera, kakva je to poruka onima koji su krvarili za Hrvatsku? Ignoriranje dijaloga i stav da je taj dijalog nepotreban pravi je pečat i potpis ove Vlade. I kronični nedostatak političke hrabrosti. Zašto se Plenković boji reformi?”, pita Bernardić.

Dodaje da je ova Vlada proizvod nejedinstvenog HDZ-a i čudne simbioze s HNS-om. “Oni nisu reformski tim jer svatko vuče na svoju stanu. Tko bi bili reformatori? Potpredsjednica Dalić koja je gubila vrijeme na male noćne razgovore oko Lex Agrokora? Ili ministar Marić koji je do prekjučer radio u Agrokoru? Ili vam Predrag Štromar ostavlja dojam velikog reformatora?”, kaže predsjednik SDP-a.

SDP je najavio veliki zaokret prema mladima, a na pitanje što im SDP može ponuditi, Bernardić kaže – ‘razlog da ostanu u Hrvatskoj’. “Mjere kako da dobiju kvalitetno obrazovanje, adekvatno zaposlenje i krov nad glavom, kako bi u Hrvatskoj mogli ostati i zasnovati obitelj. Jedna od mjera iz našeg zakonskog prijedloga je i dizanje dječjeg doplatka za 50 posto za obitelji koje imaju manje od 542 kune po članu. Samo 290 kuna po djetetu je premalo, to se treba podignuti”, kaže napominjući kako Hrvatsku treba napraviti pravednijom za sve, ne samo za neke.

Komentiraj