Bernardić se povukao, Komadina na čelu SDP-a do izbora

 

Restart koalicija predvođena Davorom Bernardićem i SDP-om na parlamentarnim je izborima doživjela težak poraz. Osvojili su samo 41 mandat, što je najlošiji rezultat još od 1992. godine.

“Ovaj rezultat je loš za SDP i ne bježim od odgovornosti i spreman sam otići. O tome ćemo razgovarati na predsjedništvu, ali SDP ide dalje”, rekao je sinoć Bernardić u svom govoru.

Nakon sjednice Predsjedništva Bernardić je okupljenim novinarima rekao da odlazi s mjesta predsjednika SDP-a. Vršitelj dužnosti, do novih izbora, bit će Zlatko Komadina.

“Izbori za novo vodstvo bit će raspisani u najskorije vrijeme”, rekao je Bernardić. On se na njima neće kandidirati, a vršiteljem dužnosti imenovan je Zlatko Komadina.

“Mi smo napravili pravila za izbor predsjednika stranke. Ono sa čim se mogu ponositi je to da smo uveli obvezu rodnog pariteta u sva tijela stranke, ne samo na liste. Vjerujemo da će to saživjeti”, poručio je Bernardić.

“Predsjednik je uvijek najodgovorniji”, rekao je.

“Kao što sam rekao, nikoga ne krivim. Građani su izabrali, hvala svima koji su izašli”, rekao je i dodao: “Doći ću na konstituiranje sabora. Ne znam hoću li biti zastupnik”.

Na pitanje razmišlja li o povlačenju iz politike rekao je: “Znate kako je u životu. Kad se jedna vrata zatvore, druga se otvore. Život je nepredvidljiv. To je čar života. Nitko ne zna što nosi sutra. Sigurno neću ostati na čelu SDP-a”, rekao je.

Nije želio kazati koga vidi na čelu SDP-a. “Tu ima kvalitetnih ljudi. Ja ću ostati borac za istinu”, rekao je. Na upit što misli o tome da žena bude na čelu SDP-a, rekao je: “Zašto ne?”

“Ja sam odgovoran čovjek, ne bježim od odgovornosti. Kao drugovi možemo sve reći, ali da to ne bude cipelarenje. Stranka je velika. Ima procedure, dinamiku, ljude, dinamiku”, dodao je.

“Za kraj mogu samo reći: I dalje računajte na nas”, zaključio je Bernardić.

Arsen Bauk jutros je, ulazeći u središnjicu SDP-a, rekao da je aktualni predsjednik države Zoran Milanović, dan nakon izbornog poraza najavio da se povlači. “Hajdemo ostaviti predsjedniku da sam odluči i da kaže. Ovo nije najgora situacija u kojoj smo bili. Bilo je i gorih, ali sigurno je jedna od težih”, rekao je jutros Arsen Bauk dolazeći u središnjicu SDP-a.

Ivo Jelušić rekao je da SDP mora shvatiti da su u problemu i da trebaju novi početak. Boris Lalovac je, pak, čestitao izbornim pobjednicima i najavio da će biti konstruktivna oporba.

Biljana Borzan je danas na pitanje treba li Bernardić danas podnijeti ostavku, odgovorila: “Teško je reći što će netko drugi učiniti, ja znam što bih ja. Nismo stranka lešinara da kad netko izgubi da ga šutiramo”.

Danas se sastaje Predsjedništvo SDP-a: Hoće li Bernardić podnijeti ostavku?

Komentiraj