Hrvoje Jelavic/PIXSELL

BERNARDIĆ “SDP osigurao krizni stožer za pomoć malim dobavljačima, radnicima, OPG-ovima… “

Predsjedništvo SDP-a održalo je u subotu ujutro izvanrednu sjednicu, na kojoj se raspravljalo o Agrokoru i alarmantnoj situaciji za dobavljače i proizvođače.

Nakon sjednice, medijima se obratio predsjednik stranke Davor Bernardić. “Vlada je ovim zakonom otvorila Pandorinu kutiju i poslala poruku – “tko nije jamio sada ima priliku”. Osnovali smo krizni stožer kako bismo pomogli malim dobavljačima, radnicima, OPG-ovima… Od ponedjeljka je ovdje besplatni info telefon kao pravna podrška dostupna u SDP-u. Naš krizni stožer je već počeo s radom i naši ekonomski, financijski i pravni stručnjaci već prate gospodarski krvožilni sustav Hrvatske koji je ugrožen”, rekao je.

Istaknuo je i kako su se HDZ i Vlada odlučili zaštititi bake i krupni kapital, a SDP je na strani proizvođača, dobavljača i radnika.

SDP je Vladu pozvao da uvede zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi i zakon o trgovini kojima bi se omogućilo poljoprivrednicima da budu na “hrvatskim policama” s minimalno 40 posto. Objasnili su da takve zakone imaju mnoge europske zemlje te da bi to omogućilo preživljavanje onima koji su u ovoj krizi dovedeni do ruba.

Bernardić je potvrdio kako će SDP pokrenuti istražno povjerenstvo u slučaju Agrokor. “Očito je postojao kompletan paralelni sustav financiranja za koji su mnogi u Hrvatskoj znali i omogućil razne radnje koje nisu dopuštene i to van nadzora hrvatskih regulatornih tijela”, rekao je predsjednik stranke ističući kako žele istražiti sve što se događalo u Agrokoru.

“Da je Vlada imala namjere pomoći kroz “lex” je mogla dati povjereniku ovlasti financijske forenzike. To je izostalo, očito se nešto skriva”, kaže Bernardić. Naglasio je da građani koji plaćaju poreze neće biti ti koji će platiti sudbinu Agrokora, jer su jednom već platili pretvorbu i privatizaciju.

Komentirao je i ministra financija Zdravka Marića. “Ministar koji u ovom trenutku, kada hrvatski financijski sustav trpi ogromne posljedice zbog cijelog slučaja Agrokor, ne može biti uključen u rješavanje financijskih problema zemlje i koji se izuzima ne može biti ministar financija”, rekao je Bernardić i dodao da očekuju pokretanje ustavnosti Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.

Najavio je da će pokrenuti opoziv Zdravka Marića ako sam ne odstupi tijekom sljedećeg tjedna. U tom opozivu, poručuje, očekuje ‘potporu zdravog razuma’.

Spomenuo je i druge ministre. Podsjetio je da se potpredsjednica Vlade Martina Dalić izuzela iz odlučivanja o INA-i. “Marić Jedan, Marić Dva, Dalić, Barišić… Nema ministra koji nije u nekoj aferi. Tko vodi državu? Veliki kapital? Banke? Interesne skupine Što je sljedeće?”, upitao je Bernardić.

Komentiraj