BERNARDIĆ “Referendum o kupnji Ininih dionica jedna je od opcija”

Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u utorak je u ‘Novom danu’ N1 televizije rekao kako će možda biti za raspisivanje referenduma ukoliko vladajući nastave inzistirati na ovom modelu povratka Ine u hrvatske ruke.

Istaknuo je kako je SDP-u neprihvatljiva prodaja dijela dionica HEP-a kako bi se kupila Ina. Upitan o pismu kojeg je poslao premijeru Andreju Plenkoviću, kaže: “Zar vama nije logično da razgovaramo oko ključnih stvari zajedno i vidimo koji su ključni prioriteti? Vidite da oni ne znaju koji je plan i za kupnju Ine i prodaju HEP-a. Vidite da su tu velike disonance. Držimo HDZ na oku kada je u pitanju bilo koja privatizacijia. Vidite što je bilo s Inom – afera Konzultantica, Hernadi, Sanader… Da smo razgovarali, možda bismo danas bili korak bliže rješenju”, objasnio je.

Najavio je kako će SDP potencijalno biti za raspisivanje referenduma oko kupnje dionica Ine u vlasništvu Mola. “Ukoliko će se inzistirati na guranju stvari preko ruba, referendum je jedna od opcija”, rekao je dodajući kako Hrvatska mora zadržati energetsku neovisnost. “Struja je jednako važna kao i voda. S time se ne igra. Da bi imalo smisla, postoji model dokapitalizacije HEP-a, ali HEP za tu poziciju mora ojačati. Sada nije spreman za to”, smatra.

O najavi čelnika Mosta Bože Petrova da će Ustavom zaštititi državne tvrtke od prodaje, Bernardić kaže da se Ustav ne može petljati u tržišno natjecanje.

Komentiraj