BERNARDIĆ: “Predsjednica je demografske mjere uzela od SDP-a”

N1

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić bio je gost Novog dana televizije N1.

Stanje u Agrokoru pratilo nas je više od godinu dana, nagodba je sada izglasana i čeka se Trgovački sud. Što očekujete?

“Prije svega treba reći da je SDP dvaput davao prijedlog za spas Agrokora i da je to prihvaćeno, Agrokor bi već sad bio u restrukturiranju. Ovako do sada nismo vidjeli ni plan restrukturiranja ni formiranje Stalnog Vjerovničkog vijeća i pokušava se sada kroz jedan proces isforsirati i zadovoljiti ofrma. Bit će posljedica za hrvatske proizvođače i to nas zabrinjava. Ako ovo prođe, pravi problemi tek počinju. Sada se pokazuje koja je bila stvarna namjera pri uvođenju lex Agrokora. Vidimo da su vlasništvo preuzele strane banke, strani fondovi strani investitori, da se voda, šume, koncesije predaju strancima. Zabrinjavajuće je što se opet pokušava kršiti zakon. Nije formirano stalno vijeće i Plenkovićev povjerenik Peruško svjesno krši zakon. Ovaj proces je najveća korupcijska afera u povijesti Hrvatske.”

Koje su to bile alternativne ideje koje je imao SDP? SOS telefon, slikanje s hrvatskim zeljem?

“Hrvatsko zelje je prije svega hrvatski proizvod, a nekima to smeta jer žele napraviti sve da hrvatski poljoprivrednik bude na koljenima. Hrvatski poljoprivrednici ne mogu biti konkurentni s europskima dokle ih se reketari, ucjenjuje. To mnogima smeta, nećemo dopustiti da uzvozni lobiji, strani trgovački lanci reketare naše poljoprivrednike. Protiv toga smo se mi pobunili. Ponudili smo se rješenje da se kroz izmjene postojećeg zakonodavstva omogući svjež novac i mehanizam za očuvanje radnih mjesta. I da zakun bude jednak za sve.”

Andrej Plenković jednom vas je optužio da ste odvjetnik Ivice Todorića.

“Evidentno je da je Ivica Todorić aktivirao zakon koji je za njega pisao Andrej Plenković. Plenkovićev glavni savjetnik za medije se pohvalio kako je upravo on bio uz todorića kad je aktivirao lex. Te otpužbe su smiješne. Vrlo je jasno što se u ovom slučaju konkretno dogodilo.”

Kako komentirate aferu Hotmail? DORH je odbacio prijave.

“To je najveća korupcijska afera u povijesti. Fimi media je za ovo dječja igra. Oni koj isu pisali zakon kasnije su se na tome obogatili. To je priznao sam Plenković, smjenio je Martinu Dalić, pozvao savjetnike da vrate novac. S pravom se postavlja pitanje postoji li politički utjecaj na DORH, zašto je smijenjen Dinko Cvitan.”

Što očekujete u Agrokoru u idućih godinu dana?

“Probleme. To je velik šok za hrvatsko gospodarstvo. Nisu svi vjerovnici tretirani isto i u međuvremenu je preko dvije tisuće ljudi ostalo bez posla. Moja teta Marija iz dućana u mom kvartu radi za nešto malo manje od 3.000 kuna. Zato SDP traži minimalna plaća ne može biti manja od 4.000. Moramo zaštititi ljude koji rade za tu crkavicu s kojom ne mogu preživjeti.

O rastu cijena goriva: “SDP bi već reagirao”

Vlada je najavila manji PDV, moguće su i neke druge porezne olakšice.

“Vlada cijelo vrijeme nešto najavljuje, a do sada nismo vidjeli ništa konkretno. Svako porezno rasterećenje mora ići u plaće radnika. Ne smije se dogoditi da, ako smanji porez to ode na dodatni profit, a ne u plaće.

Kako Vlada može natjerati poslodavce da, ako se smanji, to ne završi kod poslodavaca?

“Samo smanjenjem poreza na dohodak, tako da porez na plaće bude manji. Istovremeno moramo dići minimalnu plaću. Samo s dvije stvari možete podići standard građana – povećati plaće ili smanjiti cijene.”

Je li Vlada trebala reagirati oko cijena goriva?

“Ima prostora reagirati, na njihovom bi mjestu SDP već reagirao.”

Jeste li za prosvjede?

“Ne smiju se građani kažnjavati jer izražavaju svoje nezadovoljstvo. Troškovi im rastu zbog cijena benzina, a Vlada nije ništa napravila.”

Kako komentirate sukov predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Vlade, prvesntveno oko demografije?

“Žao mi je što se uopće dogodio sukob, umjesto rasprave. Kao i po pitanju blokiranih, SDP je jedini dao plan za mlade.”

Tko je dao bolje mjere za demografski oporavak – predsjednica ili Vlada.

“Predsjednica je ugradila dobar dio prijedloga koje je prošle godine predložio SDP, a od Vlade još nisam vidio nijednu demografsku mjeru.”

Komentiraj