BERNARDIĆ: Povjerenstvo nije osnovano zbog Plenkovića i HDZ-a koji su se sapleli u lažima

hina

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak je, nakon neuspjelog glasanja o istražnom povjerenstvu za Agrokor i sucima Ustavnog suda, ocijenio da nije SDP odgovoran zato što nije osnovano povjerenstvo nego HDZ i Plenković i njegova ekipa, “koji su se svi zajedno izgubili u svojim lažima”.

“HDZ bježi od povjerenstva kao vrag od tamjana, oni petljaju, muljaju, skrivaju, rade apsolutno sve da se ne osnuje povjerenstvo i bježe od odgovornosti i problema. Plenković i njegova ekipa, pri čemu mislim na Martinu Dalić, Zdravka Marića i Antu Ramljaka, koji nisu članovi HDZ-a, ali toliko su se sapleli u laži da više jednostavno ne znaju što reći hrvatskim građanima. Potpuno su se izgubili u svojim lažima”, rekao je Bernardić.

Plenković i dalje mora odgovoriti na pitanja tko je lagao – Ramljak ili Marić, tko je pisao Lex Agrokor i na koji način je pisac tog zakona povezan s njim ili bilo kojim drugom članom Vlade. Mora odgovoriti i na pitanje kako premijer može utjecati na tajming uhićenja, kako tvrdi bivši ministar Vlaho Orepić, poručio je šef SDP-a. Ustvrdio je da je Plenković krivac jer vodi Vladu, i ako Hrvatska zbog Lex Agrokora izgubi ijednu lipu, to nije razlog samo da ode Vlada nego i za pokretanje mnogih kaznenih postupaka.

Na kritike da je SDP odgovoran zato što nije osnovano povjerenstvo, Bernardić je uzvratio da je SDP odgovoran zato što je predložio osnivanje povjerenstva da javnost sazna istinu, odgovoran jer želi spasiti 40 tisuća radnih mjesta, a ne samo jedno radno mjesto, Plenkovićeva ministra financija. “Odgovorni smo zato jer inzistiramo na tome da se dug Agrokora ne prelije na građane jer taj dug može ugroziti svako peto radno mjesto, ali i mirovine u Hrvatskoj. Nije SDP odgovoran zato što nije osnovano povjerenstvo nego HDZ i Plenković i njegova ekipa, koji su se svi zajedno izgubili u svojim lažima. Plenković izbjegava odgovoriti na čitav niz pitanja jer bježi od problema i odgovornosti, i Hrvatska javnosti to vidi”, ističe.

Upitan zašto SDP nije pristao na kompromis, Bernardić kaže da je SDP do sada pristao na sve kompromise, ali HDZ bježi od povjerenstva. Očekujem da će Plenković idući tjedan naći nekog Pedra kojega će smijeniti, poput ministra financija Marića ili izvesti nešto drugo kako bi skrenuli pažnju na neko drugo pitanje u državi i da se ne bismo bavili Agrokorom – e, pa neće ići, poručio je Bernardić.

Bernardiću nije sporno da bivši ministri budu članovi povjerenstva jer smatra da samo mogu pomoći, istaknuvši da se SDP ne boji ničega. Ne smatra da je bilo tko od njih u sukobu interesa jer, kaže, svi će morati odgovarati, i bivši i sadašnji ministri. Štoviše, kaže, svaki ministar morat će odgovarati, dodavši da se SDP ne boji rada svojih ministara te da HDZ-u nisu uvjetovali tko će iz njihove stranke biti član povjerenstva.

Inače, na prijedlog odluke o osnivanju povjerenstva SDP je podnio dva amandmana u kojem se navode članovi povjerenstva: predsjednik Orsat Miljenić (SDP), tajnica Marija Jelkovac (HDZ), te članovi Milijan Brkić, Ante Babić i Josip Borić (HDZ), Stjepan Ćuraj (HNS), Gordan Maras (SDP), Nikola Grmoja (Most) i Ivan Lovrinović (PH). Drugi amandmanom definira se da povjerenstvo počinje raditi 30. listopada.

Komentiraj