‘Bernardić podrškom suradnji HDZ-a i SDP-a u Međimurju testira je li moguća velika koalicija’

Podrška Davora Bernardića šefu međimurskog SDPa koji u Županijskoj skupštini zajedno s HDZ-om ruši projekte župana Matije Posavca ponovno je pokrenula nagađanja unutar SDP-a o poziciji predsjednika stranke prema velikoj koaliciji i potencijalnoj suradnji s HDZ-om nakon izbora

Jedno naizgled lokalno pitanje međimurskog ogranka SDP-a ponovno je pokrenulo nagađanja o poziciji predsjednika SDP-a Davor Bernardića prema velikoj koaliciji i potencijalnoj suradnji s HDZ-om nakon predstojećih parlamentarnih izbora. Nekoliko izvora iz SDP-a Nacionalu je tijekom proteklog tjedna izrazilo zabrinutost zbog pozicije koju je predsjednik SDP-a zauzeo u unutarstranačkom sukobu koji trenutno traje u međimurskom SDP-u, a zbog kojeg je postala upitna i predizborna koalicija s međimurskim županom Matijom Posavcem. Naime, Bernardić je u tom sukobu podržao predsjednika županijskog ogranka SDP-a Mladena Novaka, koji je sredinom mjeseca odlukom suspendiran sa svih funkcija u stranci na dvije godine odlukom većine članova Županijskog odbora stranke. Gotovo istovremeno su se Novaku odani zastupnici SDP-a u međimurskoj Županijskoj skupštini ujedinili s HDZ-om te su zatražili smjenu ravnatelja i cijelog Upravnog vijeća bolnice u Čakovcu, iza kojih je stao međimurski župan Matija Posavec.

Osim toga, dva su izvora Nacionalu potvrdila da bi iza napada na Matiju Posavca mogao stajati i politički dogovor Mladena Novaka i predsjednika međimurskog HDZ-a i aktualnog ministra gospodarstva Darka Horvata. Oni tvrde da su Novak i Horvat već duže vrijeme u dobrim odnosima te da ih ne iznenađuje što su upravo u predizborno vrijeme krenuli u obračun s Matijom Posavcem, koji je nedvojbeno najpopularniji političar u Međimurskoj županiji. Upravo je zato, kao i zbog činjenice da bi iza svega mogao stajati utjecajni član Plenkovićeve vlade, među utjecajnim SDP-ovcima zavladala nevjerica kada je iza te koalicije, barem neformalno, stao i sam predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Bernardić je pružio podršku suspendiranom Mladenu Novaku, iako se znalo da će samo nekoliko dana kasnije Novak u međimurskoj Županijskoj skupštini u suradnji s HDZ-om nastupiti protiv Matije Posavca

Sve to događa se u trenutku kada čelni ljudi SDP-a pregovaraju s Posavcem o ulasku na listu SDP-a u 3. izbornoj jedinici, na kojoj bi se, po najavama, međimurski župan trebao naći na drugom mjestu, odmah iza SDP-ova župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara. Tri različita izvora iz SDP-a koja su dobro upoznata sa situacijom oko dogovora s međimurskim županom, potvrdila su Nacionalu da je dogovor već načelno bio postignut, ali se nakon pakta koji je Mladen Novak postigao s međimurskim HDZ-ovcima Posavec povukao te je zatražio još neko vrijeme da razmisli o tome želi li surađivati s SDP-om koji mu, s jedne strane, nudi suradnju, a s druge u Županijskoj skupštini otvoreno ruši njegovu vlast.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić se prije nešto više od tjedan dana pojavio u Međimurju te je na pitanje o Novakovoj suspenziji odgovorio da to nije gotova stvar i da će o tome još odlučivati stranačka tijela u Zagrebu. Takav odgovor zatekao je sve u međimurskom SDP-u jer se već tada znalo da će Novak sa sebi odanim zastupnicima u Županijskoj skupštini, nekoliko dana kasnije udružiti snage s HDZ-om kako bi izveli udar na međimurskog župana. Bernardićev odgovor iznenadio je i njegove bliske suradnike koji su se trudili primiriti situaciju u međimurskom SDP-u uoči parlamentarnih izbora, a sve kako bi lakše postigli dogovor s Matijom Posavcem o njegovu nastupu na listi SDP-a. Koliko Matija Posavec može pomoći SDP-u u 3. izbornoj jedinici, pokazuje i podatak da je na proteklim dvama parlamentarnim izborima osvojio 18, odnosno 16 tisuća preferencijalnih glasova. Baš zato je dijelu SDP-ovih čelnika nejasna odluka predsjednika stranke da stane na stranu suspendiranog predsjednika međimurskog ogranka stranke, a jedan od njih je za Nacional izjavio kako ga je strah da je Bernardić svojim ponašanjem pokazao da mu je itekako prihvatljiva velika koalicija s HDZ-om ako to odgovara njegovim političkim interesima te je dodao:

“Ne znam ni sam koliko je puta Bernardić u posljednjih desetak dana izjavio da mu je bilo kakva suradnja s HDZ-om i sama pomisao na veliku koaliciju neprihvatljiva, a onda u prvoj prilici kada te svoje riječi može i potvrditi, napravi sve suprotno i podrži čovjeka koji je upravo napravio veliku štetu interesima stranke jer je s HDZ-om sklopio pakt protiv čovjeka koji nam je možda i ključan za pobjedu na parlamentarnim izborima. Da se razumijemo, SDP će sigurno ostvariti jako dobar rezultat u 3. izbornoj jedinici i bez Matije Posavca, ali s njim na listi možemo osvojiti jedan ili dva dodatna mandata koji bi se na kraju mogli pokazati ključnima za sastavljanje parlamentarne većine. Čak i da tome nije tako i da nam Posavec ne treba za parlamentarne izbore, jednostavno nema logike okrenuti leđa jednom uspješnom županu koji se do sada pokazao izuzetno korektnim te je čak i napustio HNS jer se nije slagao s potezima vrha stranke. A što mi radimo? Okrećemo mu leđa i dogovaramo se s HDZ-om. To je potpuno promašena taktika u predizborno vrijeme, osim ako iza svega ne stoji neki tajni dogovor s HDZ-om te se u Međimurju testira neka buduća velika koalicija na državnoj razini, što bi bilo još pogubnije od loše političke procjene na lokalnoj razini.”

Izvori iz SDP-a tvrde da je Matija Posavec već načelno pristao na suradnju s SDP-om te je trebao potpisati predizborni sporazum, ali je nakon “puča” u Županijskoj skupštini uzeo još vremena kako bi donio konačnu odluku te je u ovom trenutku skloniji opciji da na izbore izađe na listi Reformista varaždinskog župana Radimira Čačića. Posavec je u ponedjeljak za Jutarnji list izjavio da događaje na Županijskoj skupštini doživljava kao ucjenu i da se SDP treba odlučiti hoće li koalirati s HDZ-om ili s njim.

Čini se da će konačnu odluku o tome ipak morati donijeti predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji se u posljednjim istupima u medijima često osvrtao na mogućnost postizborne suradnje s HDZ-om, odnosno moguće velikoj koalicije između dviju najvećih stranaka. Bernardić je u tim istupima redovito žestoko odbacivao bilo kakvu mogućnost velike koalicije. Tako je 18. svibnja, gostujući u emisiji “RTL Danas”, izjavio da velike koalicije neće biti “ni u najgoroj noćnoj mori”, a prošloga tjedna u Koprivnici je izjavio:

“Stranka koja je na optuženičkoj klupi zbog korupcije i koja se na vlasti održava zahvaljujući korupciji i kupovini zastupnika u Hrvatskom saboru, takozvanih prebjega, za nas nije opcija. Nikakva koalicija s njima ne dolazi u obzir.”

Dva izvora bliska Davoru Bernardiću izjavila su za Nacional da Bernardić ne odustaje od takvog stava i da se situacija u Međimurju ni na koji način ne može povezati s mogućom velikom koalicijom nakon izbora. Oni tvrde da je riječ o poštivanju Statuta SDP-a i da Bernardić prilikom posjeta Međimurju nije imao izbora osim reći da će se o Novakovoj suspenziji odlučivati unutar stranke. Naime, po njihovim riječima, konačnu odluku donijet će Statutarna komisija SDP-a. Čini se da će njezina zadaća biti odlučivanje o tome kakva je većina potrebna za donošenje odluke o suspenziji predsjednika, dok jedna strana smatra da je za to potrebna obična većina, koja je i postojala, budući da je sjednici na kojoj je Novak suspendiran prisustvovalo 39 od 42 člana Županijskog odbora. Novakova strana smatra da su za odluku o suspenziji potrebna 22 glasa, odnosno većina ukupnog broja članova tog tijela.

Izvori iz SDP-a tvrde da je Posavec već načelno pristao na suradnju s SDP-om te je trebao potpisati predizborni sporazum, ali je nakon ‘puča’ u Županijskoj skupštini uzeo još vremena kako bi donio konačnu odluku

U svakom slučaju, sama činjenica da se netko u SDP-u odlučio za pakt s HDZ-om samo mjesec i pol dana prije održavanja parlamentarnih izbora, i to protiv čovjeka koji bi trebao biti jedan od ključnih partnera stranke, čak ni za bliske Bernardićeve suradnike nije prihvatljiva te je zato u Međimurje nekoliko dana prije Bernardićeva posljednjeg posjeta toj županiji otišlo i visoko stranačko izaslanstvo koje su činili potpredsjednik stranke Rajko Ostojić, šef zastupničkog kluba u Saboru Arsen Bauk i politički tajnik SDP-a Nikša Vukas. Navodno je s njima već dogovoreno i ime povjerenika za županijski ogranak SDP-a u Međimurju, a dogovorena je i smjena Mladena Novaka s mjesta predsjednika Županijske skupštine na sjednici koja se održala 21. svibnja. Međutim, nakon Bernardićeve podrške ništa od navedenog se nije dogodilo te je Novak ostao šef Županijske skupštine, a na sjednici na kojoj je trebao biti smijenjen na kraju se udružio s HDZ-om te je zatražena smjena ravnatelja i Upravnog vijeća bolnice u Čakovcu, a dvije su stranke srušile i zahtjev župana Posavca da se Županija zbog situacije s koronavirusom kratkoročno zaduži za 25 milijuna kuna. Jedan utjecajni član stranke, koji je u proteklom sazivu bio zastupnik SDP-a u Saboru, kaže da ga nije iznenadila Bernardićeva podrška Mladenu Novaku:

“Njih dvojica imaju dugu prošlost i Novak je Bernardića podržao na izborima na kojima je izabran za predsjednika SDP-a. Prije toga je bio i u sukobu sa Zoranom Milanovićem pa je i na prethodnim izborima za šefa SDP-a bio u taboru Zlatka Komadine. Koliko mi je poznato, čak je u jednom navratu htio rušiti gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača i u tom je planu imao podršku nekih Bernardiću bliskih ljudi, ali plan je propao i Kovač je ostao gradonačelnik. Sada je Bernardić ponovno stao na Novakovu stranu iako je potpuno jasno da je zbog suradnje s HDZ-om protiv Matije Posavca izgubio podršku većine u županijskom ogranku stranke. Nije mi jasno zašto mu je Bernardić to dozvolio, pogotovo u situaciji kada nam je Matija Posavec puno važniji, bez da se itko uvrijedi, od toga tko je ravnatelja bolnice u Čakovcu. Čini mi se da ova cijela situacija pokazuje ili da Bernardić jednostavno nije spreman povući ključne poteze za dobrobit stranke u presudnim trenucima ili da cijelo ovo vrijeme obmanjuje javnost i potajno navija za veliku koaliciju s HDZ-om. Da se razumijemo, SDP surađuje s HDZ-om u nekim lokalnim sredinama kao što su Bol i Umag, ali to su suradnje koje su dogovorene prije nekoliko godina i Bernardić na njih nije imao utjecaja. Ovo je suradnja koja je sklopljena četrdesetak dana prije izbora na kojima je borba protiv korupcije i klijentelizma naš glavni adut. Kakvu to poruku šaljemo ako istovremeno idemo rušiti jednog od najuspješnijih župana?”

Komentiraj