BERNARDIĆ “Ovdje je bitan princip, postoji li u Hrvatskoj ikakva odgovornost?”

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je u Saboru obrazlagao zašto traže opoziv ministra financija Zdravka Marića.

“Sjećam se tog blagog pogleda moga oca koji me podragao po glavi kao da me želi smiriti kada je odlazio u rat i rekao “sve će biti u redu”. Kao da će se vratiti za 40 dana. Prolazile su godine, prolazili su dani, prolazilo je vrijeme, ali ono što je prolazilo su ljudske sudbine. Prolazile su obespravljene mirovine, redovi za crni kruh… Tek nas je škripa guma BWM-a u kasnim 90-ima podsjetila na nešto nije dobro, da je krivo krenulo. Pretvorba i privatizacija su uzele maha. Danas se ljuljaju temelji Hrvatske. U politiku sam ušao kao dijete jer sam vidio nepravdu protiv koje se moramo boriti”, rekao je Bernardić.

Naglasio je da je politika za njega odricanje. “Situacija je u Agrokoru bila do jučer dobra. Bio sam sretan kad sam gledao kako je Agrokor kupio Mercator. Bio sam sretan kada sam gledao hrvatski uspjeh. Moramo se veseliti svima koji su u stanju stvoriti vrijednosti. Ali, zar ne može ništa u ovoj zemlji proći bez laži?”, nastavio je Bernardić.

“Danas je tim modelom, poznatom iz devedeestih – ‘tko je jamio, jamio’, ugrožena kompletna hrvatska stabilnost. Slovenija je donijela ‘lex Mercator’, novca za plaće možda ima do 31.5. i to ne dosta. Sve odluke ova vlada odgodila je za sutra. Osim lex Agrokor”, poručio je predsjednik SDP-a dodajući da oni ne žele neprijateljstvo, već hrvatsku jednakih mogućnosti.

“To ne možemo ostvariti ukoliko se ne vidi pored zdravih očiju. Ja sam uvijek spreman na dijalog. Vidimo kako možemo omogućiti obrazovnu reformu, kako decentralizirati zemlju, kako poduzetnicima olakšati poslovanje, zaštitti radnike, učiniti da radnici bez obzira na dubinu džepa mogu svojoj djeci platiti školovanje”, dodao je.

Bernardić je naglasio kako je prvi potez bivše HDZ-ove Vlade bio pokušaj ukidanja poreznog Uskoka, a prvi zakon Zakon o faktoringu. “Da nije bilo pritiska javnosti, porezni Uskok bi bio ukinut odlukom prošle vlade. Prva odluka ove vlade je bila porezna reforma koja je omogućila da onima koji imaju više osigura još više”, poručio je.

“Nakon toga slijedi lanac odgovornosti vezano uz Agrokor. Ministar financija koji je bio zadužen za financiranje u tom poduzeću. Ako je tamo imao veliku plaću, 60.000 kuna, kako je moguće da ništa nije znao. Zar mu zbog toga nije neugodno? Ovdje je bitan princip. Postoji li u Hrvatskoj ikakva odgovornost?”, upitao je.

Bernardić kaže kako je ovo pitanje obraza i odgovornosti. “Ministar financija je ovdje danas manje važan. Ono što je važnije od svega jest pitanje odgovornosti. Kako je moguće da on ništa o Agrokoru nije znao? Ovo je pitanje moralne, političke i ljudske odgovornosti. Ovdje je bitan princip, postoji li u Hrvatskoj ikakva odgovornost? Volimo li svoj narod, poštujemo li institucije ove države? Sutra ćemo vidjeti tko će braniti princip , a tko interese”, istaknuo je.

“Da imate odgovornosti, sami bi otišli i tako pomogli i Plenkoviću i HDZ-u. Ovako je pitanje zašto ste u ovu situaciju doveli čovjeka koji vam je dao povjerenje”, rekao je Bernardić.

“Mi ne možemo izabrati mjesto svog rođenja, ali možemo izabrati zemlju u kojoj ćemo živjeti, u kojoj će se rađati naša djeca, zemlju u kojoj će se raditi, graditi i služiti narodu. Kad zakoni budu jednaki za sve, Hrvatska će biti uspješna”, rekao je dodajući kako je SDP dva puta spašavao i oporavljao Hrvatsku. “Spremni smo i treći puta vratiti Hrvatskoj budućnost”, kaže.

“Velika je razlika između političara i državnika. Državniku je važan obraz. Premijer je političar. Pozivam vas, ako je samo jedna Hrvatska, nemojte joj to raditi”, zaključio je.

Komentiraj