Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u subotu je na OPG-u Veličan u Špišić Bukovici kod virovitice pozvao na smanjene PDV-a na domaće proizvode, što je izazvalo val reakcija. Stručnjaci kaži kako bi smanjenje PDV-a bilo u suprotnosti s načelima tržišne ekonomije u Europskoj uniji i njenim zakonodavstvom.

Bernardić je rekao kako je svojim prijedlogom htio ukazati da direktno želi pomoćim poljoprivrednicima. “Prije svega, sve što radimo, radimo u okviru EU zakonodavstva, ali ja ću otvoreno reći ja sam hrvatski političar, a ne briselski političar, štitimo hrvatske interese, a ne briselske interese i unutar postojeće europske direktive napravit ćemo sve da kroz izmjene zakona o PDV-u pomognemo domaću proizvodnju, kako na one proizvode i grupe proizvoda koji se dominantno proizvode u Hrvatskoj”, rekao je za RTL Bernardić.

Dodao je da se to može napraviti kroz izmjene zakona o PDV-u na poljoprivredne proizvode koji se dominantno proizvode u Hrvatskoj. “Konačni cilj je konkurentnija poljoprivreda, to znači nižu cijenu za kupce i konkurentniji proizvod koji poljoprivrednici prodaju lancima”, naglasio je Bernardić.

Komentiraj