HINA/ Daniel KASAP

BERNARDIĆ O POVLAČENJU KANDIDATURE “Vlada je taj proces dočekala spremno kao i obično”

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u utorak je održao konferenciju za novinare u središnjici stranke na Iblerovom trgu. Bernardić je komentirao povlačenje hrvatske kandidature za sjedište Europske agencije za lijekove (EMA).

“Sedam mjeseci lobirali su i europskog povjerenika koji je bio u posjetu SDP-u i Hrvatskoj. Vlada je, nažalost, taj proces dočekala spremno kao i obično, a prijavu za Agenciju pripremali su čak punih dvadeset dana prije, dok su zemlje poput Švedske imale svog ministra bez portfelja, čiji je posao bio da privuče agenciju za lijekove, a Hrvatska je jedina zemlja koja nema niti jednu europsku agenciju, a punopravna je članica Europske unije”, kazao je novinarima Bernardić.

Dodao je da je EMA u Hrvatskoj mogla zaposliti veliki broj ljudi s plaćama i po deset tisuća eura. “To je Hrvatskoj moglo dati novi zamah, no dok su ostali ministri, poput švedskih i finskih, kampirali u Londonu, naš ministar financija, Todorićev direktor u Agrokoru, kampirao je na Wimbledonu”, kazao je Bernardić dodajući kako su sada ponovno propustili priliku za Hrvatsku, jer je premijer pristao na povlačenje kandidature.

“I dok ga u Bruxellesu tretiraju kao potrčka, u Zagrebu glumi velikog vođu, a nije riješio nijedan problem. Agrokor, Ina, HEP, dogovor sa Slovenijom još uvijek su neriješeni”, istaknuo je Bernardić.

Bivši ministar zdravstva i saborski zastupnik SDP-a Siniša Varga poručio je kako je povlačenjem kandidature osramoćena i Hrvatska i njeni građani. “Kad vidimo izjave ministra Kujundžića vidimo da to nije nešto što su građani zaslužili”, istaknuo je. Varga je dodao da bi Hrvatska, da nije povukla kandidaturu, bila posljednja zemlja po kriterijima.

Bernardić je komentirao i rad povjerenstva za Agrokor. “Čim je Rohatinski razotkrio vezu HDZ-a i Agrokora, Bačić je najavio gašenje povjerenstva. Jedino što nismo vidjeli kad je Agrokor u pitanju je plan rekonstruiranja i spašavanje radnih mjesta, a radi toga je dopisan lex Agrokor. Zašto skrivate podatke o Agrokoru?”, kazao je.

Kazao je kako jedino Sabor može ukinuti saborsko povjerenstvo za Agrokor. “Branko Bačić obavlja prljavi posao za Plenkovića. Mislim da je svima jasno da tu stvari nisu čiste, da su se ortaci udružili. Trebaju se ispitati sumnjive okolnosti pod kojima se pisao lex Agrokor. Očito se nekima pomoglo. Predstavnici fondova su se nalazili s povjerenikom dok još nije bio izabran. Previše stvari tu smrdi”, dodao je Bernardić.

Bernardić je rekao kako će SDP u saborsku proceduru uputiti set mjera za ostanak mladih u zemlji. Poručio je da je važno povećati minimalnu plaću, smanjiti broj privremenih zapošljavanja i uvesti poticaje za prvo zapošljavanje.

Komentiraj