Nakon nešto više od 90 posto prebrojanih glasova stvari su jasne – novi predsjednik SDP-a je Davor Bernardić. U drugom krugu izbora za čelnog čovjeka SDP-a ukupno je glasalo 51 posto glasača. Bernardić je osvojio 64 posto glasova i time nadmoćno pobijedio Ranka Ostojića. Oba kandidata, ali i Zoran Milanović, održali su govor u SDP-u članovima koji su klicali “Bero, Bero”.

“Pomozite mu, dajte mu vjetar u leđa. Predsjednik je prvi među jednakima, o njemu jako puno ovisi. Dajte mu iskrenu podršku, pred vama su veliki izazovi. Naravno, družimo se i volimo manje ili više, ali imamo iste ciljeve i ideje. Slobodu, građanski patritizam ćemo braniti i dalje, Europa je turbulentna, nije jasno kamo stvari idu. Biti poslušan činovnik u službi Bruxellesa, to nije SDP za mene. SDP će promicati ljudske i hrvatske interese. Konkurencija nije neprijatelj, ali SDP je za mene najjača stranka. Svi Bernardiću dugujemo lojalnost i potporu, pravu prijateljsku potporu”, rekao je Milanović u govoru koji je bio vatreniji nego bi se to očekivalo s obzirom da Milanović posljednjih tjedana ničim nije pokazao da ga zanima situacija u SDP-u.

“Danas je sto posto dobio SDP. Hvala svima koji su dali glas, kako Beri tako i meni. Ja ću mu sa svoje strane dati punu podršku, svako treba podržati ono što su članovi odabrali”, rekao je poraženi Ostojić uz kiseli osmijeh.

Nakon Milanovića i Ostojića, okupljenima se obratio i Bernardić:

“Hvala Milanoviću na dosadašnjem vođenju SDP-a, hvala mu na svemu dobrome što je napravio. Hvala ljudima koji su me podržavali svih ovih godina u vremenima u kojima mi je bilo najteže. Drugarice i drugovi, hvala vam od srca. SDP je pokazao da se može mijenjati. Od sutra krećemo graditi dobro društvo, društvo jednakih mogućnosti u kojem brinemo za radnike i umirovljenike. Brinemo i o onima koji rade u kreativnim industrijama, koji imaju velike ambicije. Ali uvijek smo za zaštitu radnika, ljudi koji žive od svoga rada. Javno zdravstvo mora biti pod jednakim uvjetima dostupno svima, taj sustav moramo očuvati. Dobro društvo znači kvalitetno obrazovanje”, rekao je Bernardić. Dodao je da treba povećati minimalnu plaću.

Govorio je Bernardić i o HDZ-u, situaciji u Hrvatskoj, a okupljena je masa u nekoliko navrata prekinula njegov govor kličući “Bero, Bero”.

Bernardić je osvojio 64,54 posto glasova i uvjerljivo pobijedio protukandidata u drugom krugu Ranka Ostojića.
Predsjednik Središnje izborne komisije (SIK) SDP-a Vedrana Lendić rekao je da je su prvi neslužbeni rezultati  dobiveni na temelju 91 posto obrađenih biračkih mjesta.

Službeni rezultati bit će objavljeni u ponedjeljak u 14 sati.

Komentiraj