BERNARDIĆ: “Nisam primio novac pa ga ne mogu ni vratiti, ja sam primio znanje”

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić gostovao je jutros u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je komentirao političke aktualnosti.

Bernardić je rekao da SDp podržava štrajk i zahtjeve sindikata. “Podržavamo zahtjeve učitelja, mislimo da rade težak i odgovoran posao. Ako je bilo za povećanje plaće predsjedniku Vlade za četiri tisuće kuna, ako je bilo za povećanje plaće predsjedniku Sabora za četiri tisuće kuna, kako to da nema za učitelje? Pogotovo zato što gospodarstvo raste, deficit raste i država je samo od građana ubrala preko 3 milijarde kuna PDV-a”, rekao je Bernardić.

Upitan gdje bi on našao 400 milijuna kuna u izdacima za plaće prosvjetara, odgovara: “Vlada se sama pohvalila da je proračun narastao za preko 5 milijardi. Ovo nije porezno rasterećenje, nego porezna presija uvijek na štetu najslabijih, u kojima se plaće povećavaju bogatima, a siromašni pate. SDP-ov plan za povećanje plaća obuhvaća dvije stavke, pa ako nemaju plan i način kako povećati plaće profesorima, neka uzmu naš plan”, rekao je.

Objasnio je da bi njihovim planom neoporezivi dio dohotka arastao s 3.800 na 5.000 kuna. “S druge strane, uvažavanjem zahtjeva sindikata, povećanjem osnovice u prosjeku bi to kumuliralo efekt da bi plaće učiteljima narasle za 12, 13 posto. To je realno”, dodao je.

O predizbornom skupu, kojeg je Zoran Milanović održao u subotu, predsjednik SDP-a kaće kako je to bio događaj koji je bio obilježen njegovim državničkim istupom i poslao je jasne i nedvosmislene poruke i tu dolazi najviše do izražaja njegov slogan – Predsjednik s karakterom. “Ja se zalažem za transparentnost, ali u poslovnom svijetu se mora poštovati ugovorne obveze i čak i klauzule o tajnosti. U trenutku kad Milanović postane dužnosnik i predsjednik Republike, on po sili zakona sve te stvari mora javno objaviti i sve transparentno staviti u imovinsku karticu”, dodao je.

SDP je prije nekoliko dana predstavio antikorupcijski savez. Na pitanje zašto onda nije vratio 200 tisuća kuna koje je dobio od poslovne škole, Bernardić kaže kako nije dobio novac. “Ja sam cijeli život primao stipendije, mnogi u Hrvatskoj su primali različite stipendije, ali laž je da sam primio novac. Ja nisam primio niti kunu, niti lipu. Primio sam jedino znanje i znam da mi nije olakotna okolnost to što sam stekao znanje, a ne novac”, objasnio je.

Komentiraj