Bernardić kritiztirao predsjednicu zbog Bleiburga

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u četvrtak je, povodom Dana pobjede nad fašizmom, komentirao kako neki u Hrvatskoj očito nisu svjesni važnosti ovog dana.

“Treba podsjetiti i podsjećati da je antifašizam temelj moderne slobodne Europe i temelj Ustava. Dan pobjede nad fašizmom se slavi i kao Dan Europe. Zato je bitno je da se sve strane u Hrvatskoj izjasne jesu li za fašizam ili antifašizam. Odnosno da se izjasne oko anfifašizma… Potpuno su neprihvatljive izjave Brune Esih, Hasanbegovića i sličnih koji bi antifašizam htjeli izbaciti iz Ustava. Naš stav je jasan, nacističke i fašističke simbole treba zabraniti”, rekao je Bernardić.

Poručio je da se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlaskom u Bleiburg na dan kada je oslobođen Zagreb svrstala na stranu ekstremne desnice gdje su Esih, Hasanbegović i slični koji žele zatrti vrijednosti antifašizma.

“To ne smijemo dopustiti jer je moderna Europa utemeljena na tim tekovinama, na borbi protiv nejednakosti, neslobode i nesolidarnosti. To su vrijednosti antifašizma i socijaldemokracije. Zato su socijaldemokrati vezani za antifašizam jer predstavlja borbu za jednakost, solidarnost i ljudska prava”, rekao je Bernardišć i dodao kako bi volio da se Hrvatska okrene budućnosti, ali, kaže, to nije moguće dok postoje snage koje relativiziraju fašizam i vladajući koji okreću glavu jer im je neugodno.

“Ne znaju bi li piškili ili kakili kad je antifašizam u pitanju. Neka se sve stranke izjasne oko antifašizma. Ako si za Europu onda si za antifašizam, ako nisi za antifašizam, nisi za Europu”, rekao je novinarima Bernardić.

Komentiraj