Predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirao je u ponedjeljak izbor Željka Sabe.

Bernardić je naglasio kako njegovu podršku imaju svi izabrani predsjednici lokalnih organizacija koji su izabrani voljom članova stranke no i dodao da trebao ozbiljno razgovarati o tome tko se smije kandidirati u SDP-u što će se, tvrdi, i učiniti u sklopu izmjena novog stranačkog Statuta.

“Činjenica je da je čovjek optužen za pokušaj političke korupcije, dok smo s druge strane imali priliku vidjeti političku korupciju na najvišoj razini. Vrdoljak, Saucha u interesnom su braku s HDZ-om i spašavaju i održavaju Plenkovićevu vladu”, rekao je Bernardić u ‘Oporbennom zarezu’ Hrvatskog radija, upitan o nekadašnjem vukovarskom gradonačelniku Sabi iza kojega je sudska presude za pokušaj podmićivanja gradske vijećnice te sedam mjeseci zatvora.

U SDP-u, kaže, moraju se razmotriti mogućnost uvođenja kriterija. “Nešto što sam htio uvesti i prije nekoliko mjeseci što na žalost nije dobilo dovoljnu potporu i vjerojatno će se stvari u SDP-u promijeniti”, rekao je Bernardić.

Na pitanje je li on, kao predsjednik najjače oporbene stranke ujedno i šef oporbe ili se za tu titulu treba izboriti, Bernardić je uzvratio kako je šef oporbe po definiciji predsjednik najveće oporbene stranke.

Upitan, obzirom na njegove medijske pozive drugim oporbenim strankama na suradnju, sprema li se na prijevremene izbore ili one za tri godine, šef SDP-a je uzvratio kako se “mediji bave koalicijama u vrijeme dok izbora nema”.

“O koalicijama ćemo početi govoriti kada izbora bude. SDP ima strateški savez s HSS-om, a što se tiče budućih SDP-ovih koalicija mogu nam se priključiti svi koji su za povećanje minimalnih plaća, reguliranje radnih ugovora za stalno… Svi koji nam se žele pridružiti na toj platformi mogu nam se pridružiti”, rekao je Bernardić.

O tome da njegova pružena ruka suradnje u Mostu nije prihvaćene, šef SDP-a je rekao kako “nikad nikom ne zatvara vrata” te da ga zanima samo koalicija s građanima. “Mislim da nakon dva neuspjela braka HDZ-a i Mosta da će Most dobro razmisliti prije nego treći put uđe u isti takav savez jer bi to značilo jedan odnos koji je loš i podčinjen”, rekao je.

Komentirao je i okupljanje lijevo-liberalnih stranaka oko ‘Amsterdamskog bloka’ rekavši kako je potpuno legitimna želja malih stranaka da se okupljanjem jače pozicioniraju. “Svjetonazorski su te stranke bliže SDP-u no usuglašenost programa je nešto što će odrediti budućnost saveza. No ni na koji se način ne može razgovarati o nikakvim koalicijama dok se ne vidi realna snaga tih partnera”, kazao je Bernardić.

Na pitanje o vladi HDZ-a i HNS-a te obrazovnoj reformi zbog koje je HNS otiša s HDZ-om rekao je kako je reforma obrazovanja odgođena. Slijedeće godine će tek napraviti pilot projekt što znači da reforme nema, još pilotiraju bez pilota u avionu”, kazao je.

Komentirao je i nedavno podignutu optužnicu protiv bivšeg predstojnika Ureda premijera Tomislava Sauche rekavši kako je to pitanje za premijera Andreja Plenkovića jer je Saucha dio njegove vladajuće većine.

O današnjoj komemoraciji za generala Slobodana Praljka te odjecima presude bosanskohercegovačkim Hrvatima u Haagu te reakciji hrvatske vlasti, šef SDP-a je naglasio kako je činjenica da je “HDZ potpisao suradnju s Haaškim sudom i izručio sve hrvatske generale”.

“Činjenica je da je kompletna bosanska Posavina, zahvaljujući HDZ-ovoj politici u BiH protjerana, činjenica da je još 200 tisuća ljudi nakon rata napustilo svoje domove iz BiH, činjenica je da su Hrvati izumiruća vrsta u BiH zahvaljujući HDZ-ovoj politici. Isto tako je činjenica da onaj tko je klao muškarce, strijeljao djecu i silovao žene mora odgovarati za ratne zločine i da je ratni zločin, ratni zločin, ma koliko neki to pokušavali prikriti i za to netko mora odgovarati”, rekao je Bernardić.

Udruženog zločinačkog pothvata, ističe, nije bilo, postojala je individualna odgovornost.

Na pitanje treba li oduzeti odličje osuđenim generalima Bernardić je uzvratio: “Najbolje da to pitanje postavite Plenkoviću na sljedećem summitu u Bruxellesu”. “Ne može se u Hrvatskoj imat jedan izraz lica i jedna retorika, a s druge strane, kad dođu u Bruxelles onda su manji od makovog zrna i zavuku se u mišiju rupu”.

Komentiraj