hina

BERNARDIĆ “Ideja da su Istra i Dalmacija talijanske je ideja fašizma”

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je u ponedjeljak, komentirajući izjave šefa Europskog parlamenta Antonija Tajanija o “talijanskoj Istri i Dalmaciji”, kako je ideja da su Istra i Dalmacija talijanske temeljna ideja fašizma, protiv čega se hrvatski antifašizam borio.

Tajani je spornu izjavu izrekao na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi u Basovizzi kod Trsta gdje je održavao govor sa završnim pozdravom: “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija”.

Uz predsjednika SDP-a, na izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija “o talijanskoj Istri i Dalmaciji” reagirali su i istarski i pulski SDP-ovci te izrazili žaljenje što se “sudbinom naših prostora opet manipulira od strane ljudi koji nisu dionici svakodnevnog života Istre i Dalmacije”.

“U vremenima kada je trebalo biti protiv zajedničkog neprijatelja – fašizma – narodi Istre svrstali su se beskompromisno na pobjedničku stranu zajedno bez obzira na slovensko, talijansko ili hrvatsko podrijetlo.

Odakle pravo g. Tajaniju, i sličnima, da povijesnim revizionizmom koji nije u duhu europskih pravnih stečevina i naših vrijednosti ponovno otvaraju podjele na ovim prostorima gdje su antifašizam i convivenza temelji današnjeg društva – društva 21. stoljeća”, pitaju se iz pulskog SDP-a te ističu kako “svi stanovnici Istre, a i Dalmacije, zaslužuju odlučan i nedvosmislen odgovor službenog Zagreba na svaku pomisao prekrajanja granica stečenih u antifašističkoj borbi protiv tadašnjeg fašističkog okupatora”.

Pulski SDP: Takva izjava posljedica je nepravovremene reakcije na povijesni revizionizam

Iz SDP-a ocjenjuju kako, “nažalost, takve izjave nisu ništa drugo nego posljedica neodgovorne politike, kako u Europi tako i u Hrvatskoj, jer se nije pravovremeno reagiralo na povijesni revizionizam već se radi jeftinog skupljanja glasova testiraju krajnje granice demokracije i slobode govora”.

Posebno zabrinjavajućim iz SDP-a ocjenjuju i to što takve poruke šalje osoba koja bi trebala promovirati europske vrijednosti te se pitaju: “U kojem smjeru ide europska pučka grupacija, čiji su članovi HDZ i gospodin Tajani, koja čini većinu u Europskom parlamentu?”.

Komentiraj