epa

BERLUSCONIEV LAPSUS: “”2002. godine uspio sam učlaniti Rusiju u NATO”

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi u ponedjeljak je zabunom rekao kako je Rusija pod njegovim vodstvom prije petnaest godina pristupila NATO savezu.

Govoreći tijekom posjete Bruxellesu 81-godišnji Berlusconi je sebe opisao “djetetom rata koje je 50 godina živio u strahu od Hladnog rata”.

To je dijete, dodao je Talijan, “2002. godine uspjelo učlaniti Rusiju u NATO, te vjeruje u Europu kao apsolutno temeljnu činjenicu” naših života.

Rusija se nije nikad pridružila NATO-u, vojnom savezu koji su pokrenuli Ujedinjeni narodi i zapadni saveznici kako bi se branili od Sovjetskog Saveza.

Berlusconi je zapravo pričao o summitu iz 2002. u blizini Rima na kojemu su se NATO i Rusija dogovorili o uspostavljanju trajnog odbora za suradnju koji je kasnije suspendiran zbog ruskog djelovanja u Ukrajini.

Berlusconi je u Bruxelles otputovao kako bi se susreo s političarima Europske unije, uključujući svog saveznika i predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija, te predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera.

Berlusconi predvodi konzervativni savez koji vodi u anketama uoči parlamentarnih izbora 3. ožujka  na kojima se on osobno ne smije kandidirati zbog optužnice o poreznoj prijevari.

Komentiraj