EPA/GIUSEPPE LAMI

BERLUSCONI “Pokret 5 zvijezda opasnost je za Italiju”

Bivši premijer Silvio Berlusconi nazvao je u petak Pokret 5 zvijezda (M5S) opasnošću za Italiju, pokazavši da ne postoje izgledi za koaliciju njegova desnog bloka s M5S.

“Pokret 5 zvijezda je opasnost za zemlju. To nije demokratska stranka, to je stranka za nezaposlene”, kazao je Berlusconi tijekom posjeta Moliseu, južnoj regiji koja će održati lokalne izbore za vikend.

“U svojoj tvrtki ja bi ih zaposlio da peru zahode”, dodao je.

Berlusconi i njegovi saveznici, uključujući desnu Ligu, osvojili su najviše mjesta na izborima prošli mjesec, dok je M5S najveći pojedinačni pobjednik izbora.

Međutim, nitko nije uspio dobiti apsolutnu većinu i napori talijanskog predsjednika da sastavi novu vladu ne pokazuju napredak.

Predsjednik Sergio Mattarella zadužio je u srijedu predsjednicu Senata Elisabettu Alberti Casellati, blisku Berlusconiju, da do petka vidi mogu li pobjednici parlamentarnih izbora 4. ožujka, koalicija desnog centra i Pokret 5 zvijezda formirati vladu.

Mattarella je zatražio od Casellati da provjeri postoji li parlamentarna većine između stranaka desne koalicije i M5S i da vidi mogu li dva tabora predložiti šefa vlade.

Casellati nije uspjela postići napredak u pregovorima među strankama za sastavljanje vlade i o tome je u petak službeno izvijestila predsjednika.

S njezinim posredovanjem završio je treći krug pregovora o sastavljanju nove vlade, a ona je rekla kako je uvjerena da će Mattarela “naći najbolji put za sastavljanje vlade”.

Komentiraj