U skromnom domu u Tunisu, mladi Anis Amri je pio alkohol i nikada nije molio, a nakon što se pridružio valu migranata preko Sredozemlja završio je u talijanskom zatvoru i iz njega izašao kao potpuno druga osoba, a moguće je da su ga radikalizirali islamisti, prepričavaju njegova braća čije riječi prenosi Reuters.

On je glavni osumnjičenik za napad na Božićni sajam u Berlinu u kojem je ubijeno 12, a ozlijeđeno 48 ljudi. Njegova braća Walid i Abdelkader pretpostavljaju da su propalog azilanta radikalizirali islamisti tijekom 4-godišnjeg boravka u zatvoru, gdje je završio zbog podmetanja požara, krađi, prijetnji i vandalizma.

“On ne predstavlja našu obitelj. Otišao je u zatvor s jednim mentalnim sklopom, a kada je izašao bio je potpuno drugačiji”, kazao je Abdelkader.

Da li je i kada Amri postao radikalan tek će se vidjeti. No, u Oueslatiji, ruralnom gradiću koji živi uglavnom od poljoprivrede, braća ističu da se nešto stubokom promijenilo u Amriju nakon što je prije pet godina otišao na opasan put preko mora.

“Napustio je Tunis kao normalan čovjek. Pio je alkohol, nije čak niti molio. Nije bio vjernik. Moj otac i moj brat, zajedno smo molili, ali on ne”, kazao je Walid.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere u četvrtak je kazao da su istražitelji pronašli njegove otiske prstiju na vratima kamiona i sada se za njim traga diljem Europe.

“Ako je to učinio, nanio nam je sramotu, ali vjerujem da nije. Otišao je u Europu zbog socijalnih pitanja, da radi i pomogne svojoj obitelji”, dodao je Abdelkader.

Brat Walid nagađa da je Amri radikaliziran u zatvoru, gdje je boravio sa Sirijcima, Alžircima i Egipćanima. Italija ga je nakon što je odslužio zatvorsku kaznu htjela vratiti u Tunis, ali ga vlasti nisu htjele, tvrdeći da uopće nije sigurno da je iz Tunisa.

Talijani su ga stoga zatražili da naprosto napusti zemlji te je 2015., s valom izbjeglica stigao preko Švicarske u Njemačku. Podnio je zahtjev za azilom u Sjevernoj Rajni-Westphaliji koji mu je u srpnju ove godine odbijen. No, ni tada nije deportiran jer ga Tunis nije htio prihvatiti, pozivajući se na nedostatak identifikacijskog dokumenta.

U Berlinu je zapeo za oko policiji i bio je pod prismotrom zbog sumnje u planiranje pljačke kako bi se domogao novca za kupovinu automatskog oružja, a navodno je tražio pomagače za mogući napad.

Komentiraj