BERLINALE Ovogodišnji počasni Zlatni medvjed za Charlotte Rampling

EPA/CLAUDIO ONORATI

Međunarodni filmski festival koji se u veljači 2019. održava u Berlinu, počasnoga Zlatnog medvjeda za životno djelo dodijelit će karizmatičnoj britanskoj filmskoj i kazališnoj glumici Charlotte Rampling, a u sklopu 69. izdanja festivala bit će joj posvećen i program ‘Homage’ u sklopu kojega će biti prikazana selekcija njezinih filmskih ostvarenja.

U noći dodjele nagrade, 14. veljače bit će prikazan film “Il Portiere di notte” (The Night Porter) iz 1974. redateljice Liliane Cavani.

69. Berlinale se održava od 7. do 17. veljače 2019.

Rampling je ostvarila više od stotinu uloga. Na Berlinaleu je gostovala nekoliko puta. Godine 2006. je predsjedavala međunarodnim žirijem 56. izdanja festivala, a 2015. je osvojila Srebrnog medvjeda za najbolju glumicu u filmu “45 Years”.

Za istu je ulogu nominirana za Oscara te je osvojila svoju drugu nagradu European Film Award za najbolju glumicu.

“Iznimno sam sretan što je ovogodišnji Homage posvećen sjajnoj glumici Charlotte Rampling, ikoni nekonvencionalnog i uzbudljivog filma”, kazao je direktor Berlinalea Dieter Kosslick.

Međunarodnu slavu donijela joj je uloga u filmu Luchina Viscontija iz 1969. Riječ je o političkoj drami “La caduta degli dei” (The Damned).

Tijekom ove godine igrala je u tri filma: “Red Sparrow” s Jennifer Lawrence, “The Little Stranger”, redatelja Lennyja Abrahamsona i u filmu Michela Blanca “Kiss & Tell”.

Sedamdesetdvogodišnja glumica trenutačno surađuje s Paulom Verhoevenom na njegovu filmu “Benedetta” koji će se početi prikazivati tijekom 2019.

Komentiraj