EPA/ALEXEY NIKOLSKY

Berlin i Pariz se ne protive susretu s Putinom o Ukrajini

Berlin i Pariz nisu u srijedu odbacili mogućnost skorog susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u vezi s Ukrajinom pošto potonji nije pozvan na trilateralni summit u Berlinu na kojemu će u ponedjeljak sudjelovati njemačka kancelarka te francuski i ukrajinski predsjednik.

“Ne mogu isključiti mogućnost takva susreta, ali ni potvrditi da će se on održati”, rekla je na tiskovnoj konferenciji Christiane Wirtz, glasnogovornica njemačke kancelarke Angele Merkel.

U Parizu je glasnogovornik vlade Stephane Le Foll također rekao pred novinarima da će “sastanak možda uslijediti” nakon onoga u ponedjeljak, ali po “normandijskom formatu”, drugim riječima uz sudjelovanje ruskog predsjednika.

 

  • Putin nije pozvan na summit na kojemu Angela Merkel, Francois Hollande i Petro Porošenko u ponedjeljak u Berlinu trebaju razgovarati o stanju u Ukrajini.

 

Foll je istaknuo da taj susret na vrhu treba francuskom predsjedniku i njemačkoj kancelarki omogućiti da u Porošenkovoj nazočnosti postignu “potpunu suglasnost” o ukrajinskom pitanju i “pronađu političko rješenje za pogoršanje stanja na terenu”.

Na dnevnom redu tog susreta bit će i useljavanje u Europu, dodao je.

U pregovorima o Ukrajini najčešće sudjeluje ruska strana koju pozivaju na četverostrane susrete nazvane “normandijski format” otkako je prvi takav organiziran u toj francuskoj pokrajini u okviru obilježavanja 70. obljetnice savezničkog iskrcavanja 6. lipnja 1944.

No, napomenula je Wirtz, jačanje napetosti na terenu, uza sve češće sukobe na separatističkom istoku, zahtijevaju prvo “trilateralni format”, bez Rusije.

Rusija želi da njemački i francuski čelnici pojačaju pritisak na ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka radi provođenja mirovnog ugovora za istok Ukrajine zaključenog u veljači, rekao je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Komentiraj