Berlin: Američki prekid veza s WHO-om ozbiljan udarac zdravstvu u svijetu

Odluka Washingtona o prekidu suradnje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) “ozbiljan je udarac zdravstvu u svijetu”, ocijenio je u subotu njemački ministar zdravstva Jens Spahn (foto) na Twitteru.

Spahn je naglasio da se WHO mora reformirati, ali je ustrajao na tome da se Europska unija “mora više” financijski organizirati kada Donald Trump provede svoju prijetnju i prekine suradnju sa zdravstvenom organizacijom koju optužuje da je poslušnik Kine.

“Kako bi WHO imao budćnost, potrebne su reforme”, ocijenio je Jens Spahn u ‘tvitu’ objavljenom na njemačkom, engleskom i francuskom jeziku.

Jačanje uloge Europske unije u WHO-u  bit će jedan od prioriteta Njemačke koja 1. srpnja preuzima rotirajuće predsjedanje Unijom, ocijenio je.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u petak da prekida odnos Sjedinjenih Država sa WHO-om zbog načina na koji je ta organizacija upravljala krizom izazvanom širenjem novog koronavirusa pri čemu ju je optužio da je u biti postala marioneta Kine.

Trump je na konferenciji za medije u Bijeloj kući ponovio prijetnje da će SAD prestati financirati WHO.

“Kina ima potpuni nadzor nad Svjetskom zdravstvenom organizacijom iako plaća samo 40 milijuna dolara godišnje dok Sjedinjene Države plaćaju oko 450 milijuna dolara godišnje. Mi smo naveli reforme koje mora provesti i izravno im se obratili, ali su oni odbili djelovati”, rekao je Trump.

SAD će novac koji je uplaćivao u Svjetsku zdravstvenu organizaciju “usmjeriti prema drugim hitnim potrebama javnog zdravlja i svjetskog zdravlja koje to  zaslužuju”, rekao je Trump.

Optužio je organizaciju da nije provela reforme zatražene ranije ovaj mjesec. Kineski dužnosnici “ignorirali su svoje obveze podnošenja izvješća” o virusu WHO-u, rekao je američki predsjednik te kritizirao je WHO da nije primjereno informirao svijet kada su kineske vlasti prvi put otkrile virus.

Komentiraj