Robert Anic/PIXSELL

Berberski lav opstao kao vrsta u zatočeništvu

Berberski lav je opstao samo kao vrsta u zatočeništvu u brojnim zoološkim vrtovima diljem svijeta.

Tri mala lavića, svi ženskog spola su došla na svijet u Češkoj početkom srpnja. Lavice su tijekom dva mjeseca bile pod strogim nadzorom veterinara i timaritelja u zoološkom vrtu i safari parku Dvůr Králové. Prilagođena prehrana, česti pregledi zdravstvenog stanja i prihvaćanje od strane majke su bili na prvom mjestu, kako bi se lavice nastavile dalje uspješno razvijati. Ovaj tjedan je mladunčad po prvi puta puštena u vanjski dio lijepo uređene nastambe. Majka Khalila sada brine o svojim potomcima i naučit će ih osnove životinjskog ponašanja.

Berberski (nubijski) je nekada bio jedna od najbrojnijih podvrsta lavova, danas je ona izumrla u prirodi. Rimljani su berberskog lava lovili na području Sjeverne Afrike i susjednog dijela Azije za potrebe gladijatorskih borbi u arenama.

Pretjerani lov i širenje ljudskih naselja tijekom više povijesnih razdoblja je ovu vrstu izbrisao iz prirodnih staništa. Zadnji podaci govore o 60-im godinama i nestanku ove vrste. Berberski lavovi se danas mogu vidjeti samo u životinjskim parkovima.

Komentiraj