BERBA Nagrade za hrvatske filmaše na 16. DokuFestu

imdb

Na 16. DokuFestu, koji se održao od 4. do 12. kolovoza u Prizrenu, dugometražni dokumentarni film Gorana Devića “Buffet željezara” proglašen je najboljim filmom programa ‘Balkan dox’, dok je posebno priznanje dodijeljeno Borisu Poljaku za kratkometražni film “Oni samo dolaze i odlaze”.

Redateljica dugometražnog filma “Moj život bez zraka” Bojana Burnać proglašena je najboljom debitanticom, priopćio je HAVC.

Svi nagrađeni filmovi prikazivali su se u programu ‘Balkan dox’ koji okuplja i prikazuje nove radove autora iz regije.

Žiri koji su činili multimedijska umjetnica i producentica Karen Cirillo, međunarodna selektorica festivalskih programa Mimi Brody  i redatelj Ognjen Glavonić proglasio je “Buffet željezara” najboljim filmom programa kao “izvrsno izrađen portret zajednice koja se bori s ekonomskim nedaćama i depopulacijom”, te “uz dozu humora i intimnosti, vješto bilježi vlasnike kafića i njihove goste te pokazuje koliko se teško oprostiti s domom”.

Posebno priznanje pripalo je Borisu Poljaku za kratkometražni film “Oni samo dolaze i odlaze”, “vizualno razigranu i zadivljujuću alegoriju posvećenu suptilnom oslikavanju svijeta”.

“Od sumraka do zore, prikazan je ljudski život u različitim fazama želje i nesigurnosti, prepleten u besciljnom spajanju”, pojasnio je žiri svoju odluku.

Bojana Burnać primila je nagradu za najbolju debitanticu za film “Moj život bez zraka”, koji “ima svjež i originalan vizualni pristup te zadivljujuću fotografiju”.

“Sa sigurnošću koja se ne viđa često u debitantskim filmovima, Bojana Burnać vjeruje svom protagonistu i publici te pušta da se priča polako razvija i otkriva osobnost i stvarnost njenog glavnog junaka, inače vrlo privatnog svjetskog rekordera”, ocjena je ocjenjivačkog suda.

Nadalje, na završnom pitchingu BDC Discoveries radionice nagradu za najbolji pitch osvojio je projekt “Snajka traži sreću” Tee Vidović koji producira Restart. Nagradu je podijelio s rumunjskim projektom “Born in April”.

DokuFest je najveći filmski festival na Kosovu, a posljednjih se godina istaknuo kao jedan od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u regiji. Uz šest natjecateljskih selekcija festival jednaku važnost posvećuje i mnogobrojnim posebnim programima.

Komentiraj