Beogradski dani Franje i Ankice Tuđman počeli su skromnim vjenčanjem

Dana 25. svibnja 1945. vjenčali su se Ankica i Franjo Tuđman. Ankica je u svibnju 1944. prekinula školovanje u Zagrebu i otišla u partizane, gdje će ubrzo u Čazmi te iste godine upoznati Franju Tuđmana, tadašnjeg šefa Personalnog odsjeka Desetog zagrebačkog korpusa. “Francek je bio vrlo ozbiljan i odgovoran za svoje 22 godine i znao je da za našu ljubav nema vremena ni mogućnosti dok traje rat, ali su naši osjećaji govorili da ćemo sve to ubrzo nadoknaditi”.

Kako je završio rat, vratili su se iz partizana, zaposlili u Beogradu i vjenčali u tamošnjoj općini Centar. “Nakon vjenčanja, na koje smo krenuli svatko iz svog ureda, nije bilo ni svečanog ručka. I mi i kumovi vratili smo se na svoja radna mjesta“, poslije je pričala Ankica.

Točno godinu dana kasnije 25. svibnja 1946. u Beogradu im se rodio najstariji sin Miroslav. Drugi sin Stjepan rođen je 1948., a kći  Nevenka 1951. godine. Nakon manjeg stana, 1953. su dobili peterosobni stan od 200 m2. Imali su kućnu pomoćnicu, folksdojčericu Anu Šauer. Ankica je opisuje kao “dobru ženu” koja je postala “kao član njihove obitelji.”  Za njene usluge, kaže Ankica, davala je “skoro cijelu svoju tadašnju plaću.”

U Zagreb su se vratili 1961. mijenjavši stan u Beogradu za stan u Nazorovoj u Zagrebu.

Komentiraj