BEOGRAD Započeo 45. FEST, festival otvorila Monica Bellucci

Srdjan Ilic/PIXSELL

Filmom Emira Kusturice “Na mliječnom putu” u Beogradu je u petak navečer otvoren 45. međunarodni filmski festival FEST na kojem će do 5. ožuja premijerno biti prikazano 95 filmova.

“Dragi Beograde, festival je otvoren”, pozdravila je publiku na otvorenju FEST-a u Sava centru zvijezda ovogodišnjeg festivala, talijanska glumica Monica Bellucci.

Među filmovima koji će biti prikazani u glavnom programu festivala posjetitelji će, izvan konkurencije, moći pogledati  i favorite za Oskara u svim kategorijama, poput filmova “Elle”, “Mjesečina”, “Jacky”, “La la land”, “Po cijenu života” i “Manchester na moru”.

U glavnom natjecateljskom programu sudjelovat će 15 filmova iz 12 zemalja: Francuske, Islanda, Rusije, Nizozemske, Češke, Italije, Grčke, Izraela, Iraka, Irana, Hrvatske i Slovenije, a  umjetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić najavio je da međunarodni natjecateljski program predstavljaju tematski različita ostvarenja.

Peteročlani međunarodni žiri, u kojem je i hrvatski redatelj i scenarist Dalibor Matanić, odlučivat će o nagradama za najbolji film, scenarij, režiju, najbolju mušku i žensku ulogu,  te najbolji debitantski nastup, a bit će dodijeljena i nagrada žirija.

Uz glavni natjecateljski program predviđene su i nagrade u još dva programa – “Srpski film” i “Granice”, u kojem će biti prikazano osam filmova iz Južne Koreje, Austrije, Poljske, Francuske, Italije, Irana, Meksika i SAD-a.

Predsjednik žirija glavnog natjecateljskog programa je srpski redatelj Srđan Golubović, a žirijem nacionalnog programa “Srpski film” predsjeda hrvatska glumica Ksenija Marinković.

Hrvatska kinematogtrafija i filmska kritika bit će ove godine na FEST-u predstavljene filmovima “Goran” redatelja Nevia Matasovića, “Novine” i “Transmanija” Dalibora Matanića, koprodukcijom s Finskom i Makedonijom “Oslobođenje Skoplja”, te sudionicima žirija u nekoliko kategorija.

Otvorenje FEST-a obilježila je i dodjela nagrada “Beogradski pobjednik” srpskom glumcu i redatelju Ljubiši Samardžiću za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i španjolskom redatelju Carlosu Sauri za dosadašnje stvaralaštvo.

U ime Samardžića, spriječenog bolešću, nagradu je preuzela tajnica za kulturu u upravi Beograda Ivona Jeftrić.

Komentiraj