Slavko Midzor/PIXSELL

BEOGRAD: U nedjelju Parada ponosa i Trans parada

Srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova odobrilo je u subotu navečer održavanje Parade ponosa u nedjelju u Beogradu, a u priopćenju MUP-a istaknuto je da policija ima obvezu očuvati javni red i mir i spriječiti ugrožavanje sigurnosti građana Srbije.

Organizacijski odbori Parade ponosa i Trans parade potvrdili su da im je policija odobrila održavanje skupova, nakon što je ranije objavljeno da je ozračje uoči ovogodišnjeg mimohoda bolje nego proteklih godina, tijekom kojih je, osim službenih zabrana, bilo i incidenata, uz desetke ozlijeđenih tijekom nasilničkih napada huligana na policiju i sudionike Parade ponosa.

Hvaleći medije, organizatori navode kako ove godine dobivaju i razmjerno manje prijetnji nego prije te da se “pojedinačnim slučajevima bavi policija”.

 

  • Činjenica je da su srbijanski mediji ove godine, u usporedbi s prethodnim, zanemarivo malo pažnje posvetili pripremama Parade ponosa, što je pridonijelo i izostanku uobičajene politizacije tog skupa, pa je tako medijska pažnja uskraćena i protivnicima najavljenog mimohoda pripadnika LGBT populacije.

 

Potporu Paradi ponosa (foto – parada ponosa u Zagrebu 2015) svojim sudjelovanjem najavili su pojedini srbijanski ministri, gradonačelnik Beograda, političari iz srbijanskog i europskog parlamenta te brojni predstavnici nevladinih organizacija i udruga, dok je srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao da neće sudjelovati u Paradi ponosa i da je to njegovo građansko pravo.

Parada ponosa u Beogradu trebala bi započeti u podne ispred zgrade srbijanske vlade i proći središnjim gradskim ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana i Terazijama do Trga Nikole Pašića, gdje će skup i završiti.

U isto vrijeme, kako je najavljeno, stotinjak metara dalje okupit će se i sudionici Trans parade, skupa transrodnih osoba, koji će se ove godine prvi put održati u glavnom gradu Srbije.

Trans parada pod nazivom “Ponos trans osoba” već je izazvala burne polemike, a ultradesničarske udruge preplavile su društvene mreže nimalo ugodnim komentarima.

Komentiraj