BEOGRAD Prosvjednici traže slobodan pristup medijima i dogovor o poštenim izborima

Sudionici prosvjeda “Svi kao jedan – 1 od 5 milijuna” uputili su u subotu u Beogradu zahtjeve vlastima od kojih traže slobodan pristup medijima i dogovor o poštenim izborima, te ravnopravan udio predstavnika vlasti i oporbe u Regulatornom tijelu za elektroničke medije.
Prosvjed “Svi kao jedan – 1 od 5 milijuna” ispred skupštine Srbije, koji je započeo oko 15,30 sati,  nastavljen je prosvjednom šetnjom do vlade, a povorka će se potom ponovo vratiti pred Skupštinu gdje se očekuje obraćanje čelnika oporbe.
Prosvjednicima su se danas ispred skupštine obraćali predstavnici kulturne i javne scene, a glumac Sergej Trifunović, predsjednik Pokreta slobodnih građana (PSG) rekao je da građani “27 godina traže državu i na ulici brane dostojanstvo”.
“Kunem vam se, ne znam kako, ali ovo će ovdje stati. Ovo nam je posljednja ulica”, rekao je Trifunović.
On je istaknuo da “biće koje se navikne na nedostatak slobode više nije čovjek”.
“Naš zadatak je da proširimo ovaj val slobode”, rekao je Trifunović i poručio da “dostojanstvo nema cijenu”.
Trifunović je naglasio kako želi državu u kojoj su “svi jednaki pred zakonom i u šansama”, te da se zbog toga treba boriti i za one koji su “uplašeni i ucijenjeni”
Prije početka prosvjedne šetnje, s pozornice ispred Skupštine pročitani su zahtjevi za formiranje zajedničkog povjerenstva vlasti i oporbe koje treba utvrditi uvjete za poštene izbore, što poglavito podrazumijeva slobodan pristup medijima, uz novi sastav Regulatornog tijela za elektroničke medije (REM).
Jedan od zahtjeva je izbor tehničkog i uređivačkog tima javnih tv-servisa, Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Komentiraj