BEOGRAD: Prosvjednici gađali policiju, ovi odgovorili nasiljem i uhićenjima

Na kraju sinoćnjeg mirnog prosvjeda pred Skupštinom Srbije u središtu Beograda izbili su izgredi nakon što su mladi prosvjednici počeli bacati boce i limenke na policiju, koja je intervenirala i uhitila  neke od njih.

Nova.rs je objavila da je skupina prosvjednika pred skupštinom, nakon što se većina građana mirno razišla, “počela provocirati policiju”, bacajući na njih “limenke i boce, a poletjela je i jedna baklja”. “Pokriveni kapuljačama, nekoliko njih je pozvalo ostale da pođu za njima. Policija ih je rastjerala k Pionirskom parku”, javila je nova.rs.

Portal je prenio Twitter statuse i video snimke nezavisnog beogradskog portala KRIK, na kojima se vidi da je “policija uhapsila nekoliko demonstranata koji su se zadržali na stepenicama zgrade parlamenta”. Vidi se “grupa malobrojnih okupljenih, među kojima ima i djevojaka, i policija koja izlijeće iz Skupštine i udara ih pendrecima, a zatim i hapsi neke od njih”.

 

Inače su noćašnji prosvjedi protekli mirno.

Prosvjednici u Beogradu i nekoliko drugih većih gradova počelo su se razilaziti već oko deset sati.

Pred Skupštinom Srbije u središtu Beograda okupilo se između dvije i tri tisuće ljudi, ali policija nije intervenirala, ostavši u pripravnosti iza zgrade parlamenta.

Nisu se obistinile najave da bi prosvjednici mogli pokušati blokirati jedan od mostova prema Novom Beogradu. Oko ponoći pred skupštinom je uspostavljen promet, nakon što su se prosvjednici razišli. Najduže se zadržala skupina od stotinjak prosvjednika predvođena nezavisnim zastupnikom u skupštini Srđanom Nogom, koji je predvodio upad u skupštinu prije šest dana, zbog čega je u petak i uhapšen, ali je jučer pušten.

Mirni su prosvjedi jučer održani i u Novom Sadu, Nišu, Vranju, Čačku i Zrenjaninu.

Prosvjedi su počeli u ponedjeljak, 6. srpnja, zbog najave vlasti da će ovog vikenda u Beogradu uvesti policijski sat radi borbe protiv korona virusa. Prve noći prosvjedi su prerasli u policijsko nasilje i pokušaj da građani provale u Skupštinu Srbije. Nasilje je nastavljeno i sljedećih nekoliko dana, a večerašnji prosvjed, ostane li do jutra sve kako je sad, bit će prvi bez nasilja.

Komentiraj