BEOGRAD Parada ponosa bez ekscesa

Srdjan Ilic/PIXSELL

Parada ponosa, pod sloganom “Reci DA” održava se u centru Beograda. Sudionike povorke čuva policija, a dosad nisu zabilježeni veći incidenti, javlja N1.

Povorka je krenula Ulicom kralja Milana, preko Terazija do Kolarčeve, zatim će proći Ulicom Vase Čarapića, a završit će se na Studentskom Trgu.

Nakon toga, u Studentskom parku od 16 do 20 sati bitće organiziran zabavni program koji je otvoren za javnost.

Pride i zabava nakon njegovog održavanja predstavljaju službeni završetak “Tjedna ponosa” u Beogradu tijekom kojeg je organizirano više od 60 izložbi, koncerata, filmskih projekcija, debata i konferencija.

Prva beogradska Parada ponosa organizirana je 2001. pod sloganom “Ima mjesta za sve nas”, a pripadnici desničarskih organizacija i navijačkih skupina napali su tada manji broj okupljenih na Trgu Republike. Ozlijeđeno je više od 40 osoba.

Organizatori su naveli da će Pride ove godine biti balans između proslave i političkog prosvjeda.

Sedam zahtjeva Parade ponosa tiču se veće odgovornosti države za zaštitu ljudskih prava seksualnih manjina, sankcioniranja nasilja nad tom zajednicom i primjenu članka Kaznenog zakona Srbije za zločin iz mržnje, kao i usvajanje Zakona o rodnom identitetu i registriranim istospolnim zajednicama.

Također, zahtjeva se poticanje objektivnog medijskog izvještavanja o LGBT zajednici, reforma sustava obrazovanja i sankcioniranje slučajeva vršnjačkog nasilja koji su učinjeni zbog seksualne orijentacije i rodnog identiteta žrtve.

Komentiraj