BEOGRAD 13. prosvjedni mimohod “1 od 5 milijuna” protiv aktualne vlasti

HINA/ Velimir ILIĆ

U Beogradu je u subotu navečer održan 13. prosvjedni mimohod “1 od 5 milijuna” protiv aktualne srbijanske vlasti, a uz temu ovotjednog prosvjeda “Ulicama laži Aleksandra Vučića” organizatori su za sudionike pripremili 100.000 naljepnica na kojima su izjave predsjednika države.

Organizatori su prosvjednike zamolili da naljepnice ne ostavljaju na automobilima i izlozima radnji.

“Privatna svojina naših sugrađana nama nije meta. Meta su nam ulice koje su uzurpirali pripadnici diktatorskog režima”, naveli su organizatori prosvjeda i najavili da će “sukladno tome odgovoriti”.

Prije početka prosvjednog mimohoda neovisna zastupnica u Skupštini Srbije Marinika Tepić izazvala je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na tv-dvoboj i poručila mu da se pred kamerama suoči s njom ako se plaši dvoboja s muškarcima.

“Nećemo stati jer nas ponižavaš svakog dana, vrijeđaš nam inteligenciju, dostojanstvo. Otimaš nam prava svakog dana. Najstarijima mirovinu, najmlađima perspktivu”, rekla je Tepić.

Branit ćeš se, možda, sa slobode, naglasila je Tepić i ocijenila kako je  Vučić “kukavica”  jer drži beskrajne monologe, ne usuđujući se izaći na dvoboj drugim političarima.

Prosvjednicima je govorila i Marija Lukić, žrtva spolnog zlostavljanja zbog kojeg se, po njezinoj prijavi, vodi sudski postupak protiv doskorašnjeg predsjednika općine Brus i člana vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Milutina Jeličića Jutke.

Jeličić je u petak, poslije višemjesečnog pritiska javnosti, podnio ostavku uz obrazloženje da se povlači jer je njegov slučaj upotrijebljen “protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića” i za “ponižavanje SNS-a”, a u tom kontekstu o Jeličićevoj ostavci ranije u subotu je govorio i sam Vučić, ustvrdivši da je meta on, a ne član SNS-a koji je optužen za teško kazneno djelo.

“On (Jeličić) nije slagao ništa, oni su kampanju vodili protiv mene”, rekao je za Radio-televiziju Srbije Vučić, ne precizirajući tko su “oni”.

Marija Lukić bivša je tajnica Milutina Jeličića Jutke, kojeg je još nekoliko žena optužilo za spolno uznemiravanje, a prosvjednicima je poručila kako njezina borba “nije politička”, već da se ona bori “za dostojanstvo, čast i pravdu”.

Prosvjednici su pozivali na bojkot izbora dok se ne utvrde pošteni i demokratski izborni preduvjeti, a nosili su transparente “Mi smo uz narod, ne uz bivše i sadašnje lopove”, “Počelo je”, “Zbog slobode”, “Probudi se”, “Ustani Srbijo”, “Poštujte zakon”, “Stop bankarskom teroru”, “Opljačkali ste umirovljenike”.

Prosvjedi su završeni bez incidenata.

Prvi prosvjedni mimohod održan je u studenom i nazvan “Stop krvavim košuljama” zbog napada na jednog od osnivača oporbenog Saveza za Srbiju, predsjdnika Ljevice Srbije Borka Stefanovića.

Od 8. prosinca prosvjedi se organiziraju svake subote u Beogradu, a u međuvremenu su se proširili na još pedesetak gradova u Srbiji.

Osim zahtjeva da predsjednik Vučić ode s vlasti, prosvjednici traže profesionalno izvještavanje Radio-televizije Srbije i smjene čelnika te kuće, a zahtjevi su u međuvremnu dopunjeni i inzistiranjem na smjeni ministra policije Nebojše Stefanovića i zdravstva Zlatibora Lončara.

Prosvjednici u općinama i gradovima diljem Srbije zahtijevaju smjene lokalne vlasti.

Prosvjedi se pod nazivom “1 od 5 milijuna” održavaju nakon poruke predsjednika Srbije da na ulice može izići i pet milijuna ljudi, ali neće dobiti ništa osim – izbora.

Komentiraj