BENZIN ‘RASTE’ PETI TJEDAN ZAREDOM Cijene benzina porasle, a dizela pale

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Maloprodajne cijene motornih benzina u utorak su na hrvatskom tržištu porasle za oko pet lipa po litri, što je peti tjedan za redom kako cijene benzina rastu, dok su cijene dizelskih goriva pale i to za prosječnih četiri do pet lipa po litri.

Podaci s portala i aplikacije o cijenama goriva Ministarstva gospodarstva www.min-go.hr, pokazuju da se, ovisno o kompaniji i njihovoj ponudi pojedinih goriva, cijene eurosupera 95 najčešće kreću u rasponu od 8,68 pa do 8,86 kuna po litri, a eurodizela od 7,71 do 7,92 kuna po litri.

Po podacima portala cijenegoriva.info, u posljednjih pet tjedana, litra benzina poskupjela je za ukupno 61 lipu zbog čega je posječni spremnik od 50 litara skuplji za 30,5 kuna.

Tržište naftnih derivata u Hrvatskoj je slobodno i cijene u konačnici ovise o odluci trgovaca, no na njih ponajviše utječu cijene derivata na tržištu Mediterana i kretanje tečaja dolara.

“S obzirom na to da je barel sirove nafte (tipa Brent) opet iznad 40 dolara (kreće se oko 41,5 dolara) i budući da je u utorak tečaj dolara bio 6,67 što je nastavak pada, te ako se spomenuti uvjeti zadrže do kraja tjedna, idućega bi opet promjene mogle biti minimalne”, procjenjuju na portalu cijenegoriva.info.

Na međunarodnim su se tržištima cijene nafte u ponedjeljak stabilizirale iznad razine od 41 dolar, zakočene viješću o blagom povećanju broja bušotina u SAD-u. Na londonskom je tržištu cijena barela u ponedjeljak iznosila 41,18 dolara, a na američkom 38,91 dolar.

Prošli su tjedan cijene nafte na svijetskim tržištima porasle, četvrti tjedan zaredom, jer se ulagači nadaju da će najveći svjetski proizvođači uskoro smanjiti proizvodnju. Tako je u petak na londonskom tržištu cijena barela iznosila 41,20 dolara, što je 2 posto više nego tjedan dana prije, a u istom je postotku poskupjela i na američkom tržištu, na 39,44 dolara.

Prošlotjedni se rast cijena nafte prije svega zahvaljuje nadi ulagača da će na sastanku u travnju neki od najvećih svjetskih proizvođača ‘crnog zlata’ – iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), ali i nečlanica te organizacije – zamrznuti proizvodnju na razinama od siječnja. Na rast cijena utjecalo je i slabljenju dolara, čija je vrijednost u posljednja tri tjedna prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta pala za više od 3 posto.

Komentiraj