Benčić: “Stožer je potpuno politički instrumentaliziran, mora se mijenjati”

Saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić izjavila je za N1 da treba promijeniti članove Stožera civilne zaštite, koji je “potpuno politički instrumentaliziran”.

“Činjenica je da premijer ne odustaje od taktike koja je dokazano kriva. Jer da je ta taktika dobra, ne bismo bili na dnu ljestvice po procijepljenosti u EU-u. Mora se mijenjati taktika, a i ljudi. Stožer ne može biti komunikator Vlade prema građanima jer građani u njih više nemaju povjerenja zbog nedosljednosti i iznimaka. Mislim da treba naći nove komunikatore, stranački neobojane, stručnjake, liječnike… Stožer je u potpunosti politički instrumentaliziran”, kazala je Benčić.

Komentirala je premijerovo izvješće o radu Vlade, koje je u srijedu podnio u Saboru. “Reakcije premijera u posljednje vrijeme dosta su neočekivane, može se primjerenije reagirati na kritike. Relacije između premijera i parlamenta su te da ga parlament bira i da on odgovara. Problem ovakvog načina izvještaja, da on podnosi izvještaj o radu Vlade bez da im možemo postaviti pitanja, a on ne mora odgovoriti na govore koje imamo”.

Ona drži da će Plenkovićevo političko nasljeđe obilježiti “tri velike krize: kriza Agrokora, covid kriza i postpotresna kriza. U svemu se pokazalo da nema organiziranog i kvalitetnog odgovora države na takve krize. Nakon godinu i pol u Zagreb i gotovo godinu dana na Baniji nemamo nikakve vidljive pomake. Istaknula sam da je njegovo politčko naslijeđe da je nakon godinu i pol nakon potresa govorio o velikim uspjesima, a gdje se postavlja logično pitanje – ako je to tako, zašto se povećavaju iznosi MORH-u, zašto se oduzimaju topli obroci ljudima na Baniji, zašto se ljudi ne premjeste u iz kontejnera u bolji smještaj… Ako nam tako dobro ide, pitam se kako je moguće da nakon godinu i pol nemamo pomake. Premijer na to pitanje nema odgovor. Za privremeni smještaj postoje novci iz Fonda solidarnosti. Iz fondova nismo potrošili gotovo ništa, novci se slabo koriste.”

Benčić kaže da se ne zna kako se raspolaže novcem iz EU. “Nitko od nas to ne može znati jer nemamo odgovor gdje je taj novac i u kojem iznosu. Ne znamo je li se prenamjenjivalo, trošilo na druga pitanja, nadam se da nije, to bi bilo tragično i to bi bio razlog za ostavku Vlade”, kazala je.

Govoreći o obnovi, nastavila je tvrdnjom da nije organizirana pomoć građanima. “Otpočetka je bilo jasno da se nije organizirala pomoć građanima, da se nije krenulo u raščišćavanje ruševina, da se nije donio zakon koji je trebao regulirati samo pitanje financiranja i zamjenskog smještaja. Da ne govorimo o situacijama gdje se nije osigurao bazični okvir kojim bi se ubrzala obnova… Kad gledamo prijedloge izmjene Zakona, čak i oni instrumenti koji su postojali, da će dio troškova građanima pokriti država, i to se čak briše. Čini mi se da, kad bi postojala politička volja da se Zagreb i Banija obnove, da bismo mi to već vidjeli.”

Komentirala je i kritike na račun vlasti u Zagrebu. “Nismo potcijenili izazov, možda smo potcijenili poziciju koju imaju akteri poput premijera Plenkovića u odnosu na Grad Zagreb. Zagreb se potpuno drugačije tretira od drugih lokalnih samouprava. Kad govorimo o glomaznom otpadu, pitanje gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, posebno u Zagrebu, jedno je od najtežih pitanja s kojima se suočavamo jer su tu akteri i sa strane države i privatnog sektora koji imaju jake interese da zadrže pozicije. Najavili smo, to radimo, da ćemo vratiti Čistoći sustav otpada. Za to treba vremena.”

Na pitanje što je država mogla učiniti nakon potresa, rekla je: “Od početka nakon potresa bilo je jasno da se nije organizirala pomoć građanima, da se nije krenulo u raščišćavanje ruševina, da se nije donio zakon koji je trebao regulirati samo pitanje financiranja i zamjenskog smještaja. Da ne govorimo o situacijama gdje se nije osigurao bazični okvir kojim bi se ubrzala obnova… Kad gledamo prijedloge izmjene Zakona, čak i oni instrumenti koji su postojali, da će dio troškova građanima pokriti država, i to se čak briše. Čini mi se da, kad bi postojala politička volja da se Zagreb i Banija obnove, da bismo mi to već vidjeli.”

Benčić je prokomentirala i stituaciju s koronavirusom i velik broj rasta novozaraženih:

“I ja sam rekla da je činjenica da premijer ne odustaje od taktike koja je dokazano kriva. Jer da je ta taktika dobra, ne bismo bili na dnu ljestvice po procijepljenosti u EU-u. Mora se mijenjati taktika, a i ljudi. Stožer ne može biti komunikator Vlade prema građanima jer građani u njih više nemaju povjerenja zbog nedosljednosti i iznimaka. Mislim da treba naći nove komunikatore, stranački neobojane, stručnjake, liječnike… Stožer je u potpunosti politički instrumentaliziran.”

Komentiraj