Benčić: “Očekujemo da će Tomašević postati gradonačelnik Zagreba”

Saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić govorila je za N1 o ciljevima te stranke na lokalnim izborima u Zagrebu, i ustvrdila kako je Možemo! “favorit prema svim pokazateljima”. “Očekujemo da naš kandidat postane gradonačelnik”, kazala je.

“Isto tako očekujemo i da ćemo formirati većinu u Skupštini, što smo cijelo vrijeme naglašavali da nam je isto tako važno. Da bismo napravili sve one promjene i transformirali Zagreb da izgleda kako treba u 21. stoljeću, da bismo iznijeli izuzetno zahtjevnu obnovu, važno je imati i većinu u Skupštini, ne samo gradonačelnika.”

Benčić je rekla da na programu za Zagreb rade još od 2017. kada su izašli na prethodne lokalne izbore: “Pokazali smo da nikada nismo odustali od naših osnovnih principa i da nikada nismo prestali zagovarati ono što smatramo javno dobro. Takvog gradonačelnika i nudimo. To je osoba za koju se zna, za koju se dokazano zna da nikada nije iznevjerila niti građane niti glasače i koja je uvijek postupala isključivo u ostvarenju javnog dobra, a ne privatnog.”

Rekla je da smatra da je ovaj put situacija potpuno drugačija od one kad je Ana Mrak Taritaš bila relativno blizu pobjedi, ali nije uspjela.

“To pokazuju i sve ankete. Moć Milana Bandića je daleko manja nego što je bila prije četiri godine, njegov ugled je daleko manji među građanima nego prije četiri godine. Mislim da su građani zaista prozreli njegovu politiku i da se upravo najtežem pitanju za sve građane Zagreba, kako izgleda grad 11 mjeseci nakon potresa, vidjelo tko je to i kakav je Milan Bandić”, kazala je.

“Sigurni smo da će HDZ pomoći Milanu Bandiću s izborom kandidata. To se vidi i po tome što kandidata još nemaju, a ostalo je još malo vremena”, rekla je i pojasnila na što točno misli: “Interesi koje ima HDZ u Zagrebu, a koji su vezani izravno uz Milana Bandića, izrazito su veliki. Od niza ljudi zaposlenih od Milana Bandića, do projekata na kojima se stvorila klijentelistička mreža iz kojih crpe i Milan Bandić i njegov ‘365’ i HDZ. Niti ima Bandića bez HDZ-a u Zagrebu, ali i HDZ isto tako zna da nema niti njih bez Bandića i to je ta sprega koja se neće prekinuti”, konstatirala je Benčić.

Za raniju izjavu Peđe Grbina na N1 da je Joško Klisović iskusniji od Tomaševića, kazala je da je jasno da će “svatko pokušati predstaviti svog kandidata kao najboljeg”.

“Isto tako je jasno da je zagrebački SDP raspušten zbog mnogih veza s Milanom Bandićem unutar tog ogranka. Nažalost, one nisu s raspuštanjem tog ogranka u potpunosti riješene. Mi se iskreno nadamo da će SDP zaista i temeljito prekinuti sve veze s Milanom Bandićem jer taj posao sigurno nije završen”, kazala je.

Rekla je da je za onoga tko želi smijeniti Bandića i napraviti pravi zaokret, ključno da to bude osoba koja se Zagrebom doista bavila, kojoj neće trebati neko vrijeme da se snađe s onim što zatekne: “To mora biti osoba koja ima jasan cilj, jasan program, jasan tim.”

Rekla je da Možemo! ima cilj oblikovati Zagreb kako spada, između ostalog i kao jedan od glavnih gradova EU-a: “Do 2030. godine želimo ga pretvoriti u zelen i otvoren grad, transparentan i pravedan grad. Želimo da je to grad i ekonomskih i društvenih jednakosti, želimo grad izuzetno visoke kvalitete života, da je grad u kojem je sveučilište zaista spojeno i s društvenim i s ekonomskim razvojem, a ne da je ovako jedno lebdeće mjesto koje je retrogradno u odnosu na svjetska kretanja”, kazala je Benčić.

Komentiraj