BENČIĆ I BORIĆ: “I na ulici ćemo se boriti protiv reproduktivnog nasilja države nad ženama”

Platforma za reproduktivnu pravdu predstavila je danas, u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, kampanju “10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava”, kojom će zahtijevati besplatan, siguran i dostupan pobačaj, a podržale su je saborske zastupnice Lijevog bloka Rada Borić i Sandra Benčić.

“Kada žene nemaju pristup kvalitetnim informacijama o svom reproduktivnom zdravlju, kada nemaju dovoljan broj ginekologa, kada proživljavaju ponižavajuće postupke u bolnicama i odbijaju im se zdravstvene usluge – to nisu manjkavosti sistema. To je reproduktivno nasilje koje vrši država nad ženama”, kazala je Petra Karmelić iz Platforme za reproduktivnu pravdu na konferenciji za novinare pred Saborom.

“Svjedočimo kako se reproduktivna prava u ovom društvu urušavaju i upozoravamo na potencijalno daljnje urušavanje ukoliko novi Zakon o pobačaju ne bude zakon koji će u središtu imati potrebe i dostojanstvo pacijentica. Ponovno upozoravamo da u Hrvatskoj oko polovice liječnika/ica ne vrši uslugu za koju su se školovali i za koju ih plaćamo. Prosječna cijena pobačaja je oko 2500 tisuće kuna i konstantno je u porastu što medicinsku uslugu pretvara u klasnu privilegiju, a ne zaboravimo ni na posljedice pandemije na materijalne i socijalne uvjete.

“Obavezna savjetovanja i periodi čekanja na pobačaj štetne su prakse, to su manipulacije kojima se ženama oduzima autonomija”, rekla je Petra Karmelić iz Platforme za reproduktivnu pravdu.

Podsjetila je i na rezultate istraživanja iz veljače prema kojem 81 posto stanovništva podržava pravo na izbor, a više od 60 posto ih misli da pobačaj treba biti besplatan i da se vjerske zajednice ne trebaju miješati u donošenje novog zakona.

Ispred kluba lijevo-zelenog bloka podršku kampanji su dale saborske zastupnice Rada Borić (Nova ljevica) i Sandra Benčić (Možemo!), koje su upozorile da ministar zdravstva Vili Beroš liječnički priziv.

“Podsjetile bismo ministra da u Hrvatskoj 60 posto ginekologa koristi institut priziva savjesti za razliku od svega tri posto slovenskih kolega. Postavlja se pitanje na čemu se temelji 20 puta veća “savjesnost” hrvatskih ginekologa? Čini se da je zlouporaba prava na prigovor savjesti rezultat višedesetljetnog procesa klerikalizacije ginekologije”, rekla je Rada Borić.

Sandra Benčić je upozorila kako je nedopustiv institut obaveznog savjetovanja o pobačaju, odnosno razdoblje čekanja, te najavila borbu za adekvatan zakon u Saboru, i na ulici ako bude trebalo.

Platforma za reproduktivnu pravdu je ponovila svoje temeljne zahtjeve prema donositeljima političkih odluka: besplatan, dostupan i siguran pobačaj uključujući i medikamentozni pobačaj u svim javno-zdravstvenim ustanovama koje imaju dozvolu za taj zahvat, bez obaveznih savjetovanja i razdoblja čekanja. Platforma traži i ukidanje priziva savjesti, jer ga smatra uskratom zdravstvene skrbi, kao i besplatnu kontracepciju te pilulu za dan poslije, kao i zdravstveni odgoj temeljen na znanstvenim činjenicama i rodnoj ravnopravnosti.

Komentiraj