FaH

“BELLA FIGURA”: Prva ovosezonska premijera Hrvatskog narodnog kazališta

Prva ovosezonska dramska premijera Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Zagreb bit će u petak 6. studenog premijera predstave “Bella figura” istaknute francuske spisateljice Yasmine Reze, u režiji nagrađivanog srbijanskog redatelja Borisa Liješevića.

Kako se ističe u najavi, riječ je o prvom uprizorenju najnovijeg teksta jedne od najizvođenijih suvremenih europskih dramskih autorica nakon praizvedbe u Berlinu u travnju ove godine.

“‘Bella figura’ talijanski je idiom koji znači lijepu pojavu, dobar dojam, te, kod Talijana, način života. Tim naslovom sugerira se jedan izvanjski način življenja, forma koja sve više preuzima i sadržaj. U konkretnom slučaju Rezinoga komada, ‘bella figura’ je izvor komičnih i manje smiješnih situacija a sve se događa jedne večeri koja započinje fatalnom pogreškom”, stoji u najavi.

Ta fatalna pogreška dogodi se kad uspješni poduzetnik Boris, na putu prema romantičnoj večeri sa svojom ljubavnicom Andreom, samohranom majkom koja radi kao asistentica u ljekarni, slučajno spomene kako je restoran preporučila njegova žena.

Ta mala indiskrecija proizvede ozbiljne, čak katastrofalne posljedice: Andrea je bijesna i ne želi izaći iz automobila; parkirajući pred restoranom, Boris udari stariju ženu, a uskoro se Borisu i Andrei pridružuje još jedan par, Eric i Francoise u pratnji Ericove majke, Yvonne. Ubrzo postaje jasno kako su oba para povezana nezgodom, a da sve bude kompliciranije, Francoise je najbolja prijateljica Borisove žene…

“Nepodudarnost između stvarnoga opažanja i doživljaja neke osobe karakteristična je tema koja se ponavlja u gotovo svim Rezinim komadima, kao i gubitak kontrole nad događajima koji onda tako intenziviraju i ističu tu nepodudarnost. Istraživanje onoga što se nalazi iza pojavnosti donekle afirmira laž kao način života, no Reza se ne odnosi prema svojim licima kritički; ona samo promatra i tako ukazuje na paradokse i slabosti suvremenoga življenja”, ističe se u najavi.

“Gotovo čehovljanskom ravnodušnošću, Reza ispisuje ljudsko trajanje obilježeno mnogim nesavršenostima, a prekomjernošću izraza i kontrastom onoga što se govori i onoga što se vidi postiže komični efekt premda zaplet zapravo i nije smiješan”, dodaje se.

U predstavi glume Lana Barić, Milan Pleština, Olga Pakalović, Dušan Bućan te Ksenija Marinković, kojoj je to prva uloga kao članici ansambla HNK.

Yasmina Reza spisateljica je, dramatičarka, glumica i scenaristica, autorica brojnih drama i sedam romana, prevedenih na više od 35 jezika svijeta. Svojoj su autorici priskrbili sve značajne svjetske strukovne nagrade kao i etiketu precizne dijagnostičarke neoliberalnog društva.

Hrvatska publika dosad ju je imala prilike upoznala kroz produkcije njezinih drama “Art”, “Bog masakra” i “Razgovori nakon pokopa”.

Režiju njezina najrecentnijeg komada u Hrvatskoj potpisuje Boris Liješević, mladi srpski redatelj koji slovi kao jedan od najdarovitijih umjetnika regije, a nakon uprizorenja u zagrebačkom HNK, “Bella figura” će biti prikazana u bečkom Burgtheateru.

Komentiraj