HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

BELJAKU DOSTAVILA PET RAZLOGA Članica Glavnog odbora HSS-a podnijela ostavku

Članica Glavnog odbora HSS-a i vijećnica skupštine Zagrebačke županije Jasna Mataušić uputila je predsjedniku te stranke Kreši Beljaku pismo u kojem navodi pet razloga zbog kojih je odlučila napustiti stranku, piše RTL.

Njezino pismo prenosimo Vam u cijelosti:

“Posljednjih nekoliko mjeseci u Hrvatskoj seljačkoj stranci događaju se promjene koje potpuno mijenjaju stranku i to ne samo svjetonazorski i ideološki već i odnos prema samim članovima. Uz sva događanja, drastične odluke i potpuni zaokret stranke, stvarno ne znam na koji način prihvatiti silne promjene koje se događanju u HSS-u. Nažalost, sve manje se osjećam dijelom iste.

Zato, dostavljam 5 ključnih razloga zašto napuštam stranku – u koju vjerujem, čije nasljedstvo poštujem i čije vodstvo sam (do sada) podržavala.

1. Obitelj i tradicija prestali su biti temelj HSS-a i to su postale neke druge vrijednosti

Odluke koje se donose u stranci udaljuju se od temeljnih principa Stranke, a to je demokršćanstvo, obitelj i tradicijske vrijednosti, što stvara u meni otpor. Moj odgoj i uvjerenja vežu se na tradiciju i poštivanje obitelji kao temelja društva i nalazim se u velikoj dilemi te ne mogu nikako prihvatiti nove programske smjernice kao i nelogične odluke i priklanjanja. Ostati u stranci koja više nema temelje Hrvatske seljačke stranke i koja ne njeguje njezinu ostavštinu i vrijednosti je suprotno svemu onome u što vjerujem i na čemu radim posljednjih 16 godina.

2. O ključnim pitanjima i odlukama stranke doznajemo iz medija

Osim tih nepomirljivih razlika u razmišljanju izuzetno me tišti nekomunikacija i nezdrava atmosfera unutar stranke koja utječe i na zdravlje i funkcioniranje. Donose se velike i drastične odluke bez da se obavještava članstvo, a kamoli da se otvara rasprava o ključnim pitanjima.

3. Lažna obećanja i populističke priče postale su jedina komunikacija Predsjedništva s članstvom

Vaša obećanja prilikom izbora dala su nadu u razvoj HSS-a u pozitivnom smjeru, međutim Vaše ponašanje nakon toga, kao i donošenje Statutarnih odluka s faraonskim ovlastima natjeralo me da Vam se obratim na ovaj način i podnesem ostavku na članstvo u HSS-u. Nažalost, nakon 16 godina članstva i aktivnog rada unutar Stranke, krenuvši od ogranka, gradske i županijske razine, rada unutar Organizacije žena “Hrvatsko srce” pa do rada u Glavnom odboru, prisiljena sam na ovaj potez.

4. Nedodirljivi predsjednik stranke koji provodi samovladavinu

Atmosfera unutar HSS-a je postala loša, Vi kao predsjednik ne komunicirate s pojedinim unutarstranačkim dužnosnicima. Nemoguće je doći do Vas i do ljudi iz Središnjice Stranke te ste se potpuno otuđili od baze i svog članstva. U takvoj stranci, s takvim sustavom, ne vidim da možemo ostvariti promjene za koje se zalažemo niti vidim budućnost naše stranke. Ova stranka počela je funkcionirati na principu „svi za Središnjicu, Središnjica za sebe“.

5. Liberalna ideologija kao temelj Vašeg HSS-a

Budući da je ova stranka i ideološki i svjetonazorski odmaknuta od onoga u što vjerujem, što HSS po svojoj temeljnoj ostavštini i funkciji jest te što je nit koja povezuje sve njegove članove smatram da je moja dužnost dati ostavku. Odluke i potezi koji se donose u potpunoj su suprotnosti svemu onome za što se stranka zalagala do sada. Liberalna ideologija za koju se zalažete u potpunoj je suprotnosti sa samom ostavštinom HSS-a te se ne mogu i dalje vidjeti u stranci koja ne podržava svjetonazor svog članstva i priklanja se populističkim strujama.

S obzirom na to da je članstvo u Stranci na dobrovoljnoj bazi, dajem neopozivu ostavku. Ovo pismo nije moralna prodika te iste ne očekujem natrag – jako sam dobro svjesna situacije u kojoj se stranka nalazi, kao i svih razloga zbog kojih odlazim.

Vjerujem da ću se, kao nezavisna vijećnica, nastaviti boriti za dobrobit Zagrebačke županije na čelu s našim županom, g. Stjepanom Kožićem.

I uvijek ću pozdravljati našim tradicionalnim pozdravom, VJERA U BOGA I SELJAČKA SLOGA!”, napisala je.

Komentiraj