Beljak: “Treba nam krizni Stožer za gospodarstvo, ova kriza je prilika da cijela Hrvatska krene ispočetka”   

Premijer Plenković je danas ponovo pozvao građane na suodgovornost i samodisciplinu, ali i na strpljivost i povjerenje svim sastavnicama vlasti te struci koja je ključna u borbi protiv  koronavirusa.

“Trenutno se s ovom pandemijom borimo metodologijom ranijih stoljeća – odvajanjem zaraženih od zdravih,  jedino ta metoda daje rezultate. U ovakvoj krizi stat ćemo iza hrvatskog radnika i hrvatskog gospodarstva, provedba vladinih mjera omogućit će očuvanje radnih mjesta i malih tvrtki. Svi skupa moramo biti svjesni da teret ove krize moramo podnijeti solidarno i da se svi moramo nečega odreći . Svi moramo biti u istom brodu, i htjeli mi to ili ne, i jesmo”, naglasio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade.

O potezima Vlade u borbi protiv korona virusa Nacional.hr razgovarao je s predsjednikom Hrvatske seljačke stranke Krešom Beljakom.

NACIONAL: Je li je vrijeme za Vladu nacionalnog spasa?

“Ne bih rekao, barem za sada. Nadam se da će situacija ipak biti bolja u danima i tjednima koji dolaze i da će se život vratiti u normalu. Ako ne, onda je i ta opcija svakako otvorena, ali svakako je vrijeme za krizni Stožer za gospodarstvo. Najveća ugroza ovog trenutka u Hrvatskoj je pad gospodarskih aktivnosti i recesija koje ne smiju trajati koliko je trajala nakon ekonomskog sloma 2008. Taj krizni stožer bi trebao biti sastavljen od najboljih, odnosno, najuspješnijih hrvatskih gospodarstvenika.” 

NACIONAL: Kako komentirate izvanredne mjere koje je uveo Nacionalni stožer?

“U načelu podržavam izvanredne mjere,  a čini se da za sada i daju dobre rezultate. Ostaje jedino pitanje jesu li te mjere donesene u skladu sa zakonima i je li poštovana cjelokupna pravna procedura.”  

NACIONAL: Krše li se predviđenim izmjenama Zakona o elektroničkim komunikacijama osnovna ljudska prava?

“Apsolutno se krše, no, ovakve izvanredna situacije dovode stanovništvo u svojevrsnu psihozu u kojoj se pristaje na sve, ili gotovo na sve. Nadam se samo da će vladajući uvidjeti da su neke predložene mjere, poput praćenja mobilnih aparata, doista besmislene.

NACIONAL: Koji je vaš prijedlog kako organizirati zemlju i ljude u situaciji dvije velike ugroze, zaraze i posljedica potresa?

“Osobno smatram da se za sada zemlja nalazi u “izdrživom” stanju, ali postavlja se pitanje što će biti ako ovo stanje potraje nešto dulje. Imamo li strategiju za najgori scenarij? Hrvatska je država koja ima dovoljno prirodnih predispozicija da može proizvesti, prije svega, dovoljno hrane za svoje stanovnike, i da se mene pita, to bi u ovom trenutku trebao biti prioritet. Dakle, prioriteti su –  kako se osigurati za najcrnji scenarij, posve otvoreno, za slučaj gladi te kako pomoći poljoprivrednicima, posebno sada pred sjetvu, i kako što kvalitetnije odraditi svoj posao. To je možda ujedno i prilika za novi početak hrvatske poljoprivredne industrije, prilika za revitalizaciju hrvatskih ruralnih prostora i hrvatskog sela, ali na posve drugačijim osnovama od dosadašnjih. Posve otvoreno, ova kriza bi mogla biti dobra prilika da cijela Hrvatska krene ispočetka.”   

Komentiraj