Patrik Macek/PIXSELL

BELJAK “Suverenisti svoju borbu mogu okačiti mačku o rep”

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak u subotu je u Intervjuu tjedna HR-a komentirao Amsterdamsku koaliciju, predsjedničke i izbore za Europski parlament.

“Kad bi se matematički zbrojili rejtinzi stranaka Amsterdamske koalicije – mi na EU izborima osvajamo dva mandata, a bit će ih i više. Ovu koaliciju čine stranke koje se ne preklapaju i svaka će dati svoj maksimum”, rekao je Beljak dodajući da je sinergija i više nego očita.

Naglasio je kako se Amsterdamska koalicija zalaže za Europu jedne brzine i ulazak u EU susjednih zemalja ‘kako se ne bi dogodilo da naša djeca moraju braniti granice kod Iloka’. “Vidjeli smo da su suverenisti izdajice koji su predali Inu Mađarima – za postavljanje uvjeta Srbiji. To su nama radili Slovenci, a problemi ni danas nisu riješeni. Smatram da ćemo ih, ako postoji volja – lakše riješiti unutar EU-a i NATO-a. Najbolja prevencija rata protiv Srbije je ulazak Srbije u NATO”, kaže Beljak.

Poručio je da oni zagovaraju nacionalne interese te da mu je pojam ‘suverenist’ smiješan. “Što to znači – da su ovi drugi protuhrvatski? Suverenost države očituje se na tri stupa – novčanom, energetskom i obrambenom sustavu. Hrvatska nije suverena i svi ti suverenisti tu svoju borbu mogu okačiti mačku o rep. Paradoksalno, mi smo danas manje suvereni nego što smo bili u vrijeme bivše SFRJ”, smatra.

Ponovio je kako bi volio da Zoran Milanović bude kandidat Amsterdamske koalicije na predsjedničkim izborima, ali on to neće biti. S imenom predsjedničkog kandidata izaći će nakon izbora za Europski parlament.

Komentiraj