Beljak: “Smjena Vlade je prvi i osnovni preduvjet da Hrvatska u bilo kojem segmentu krene naprijed”

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak u utorak je za N1 televiziju komentirao političke aktualnosti.

Govoreći o smrti novinara Vladimira Matijanića, Beljak je rekao: “Jako mi je teško govoriti, kroz medije se uvijek vidi jedna strana. Pošto se radi o javnoj osobi koja je novinar, jasno je da cijeli slučaj dobio na medijskoj razini. Ja sam uvjeren da je sličnih slučajeva bilo puno. Siguran sam da nitko nije želio da se takvo nešto dogodi. Ne znam tko bi to od medicinskog osoblja htio nečiju smrt”.

Ističe da se ne bi upuštao u bilo kakve komentare gledajući samo jednu stranu. “Naravno da se cijela javnost digla na noge jer je riječ o nevjerojatnim propustima. Da je hrvatsko zdravstvo u problemima je i da ih je puno napustilo Hrvatsku, to je činjenica. Naš kompletni zdravstveni sustav je iz godine u godinu sve više degradiran. Politika se itekako bez ikakve potrebe umiješala u zdravstveni sustav. Danas ne možete postati ravnatelj neke ustanove ako nemate stranačku iskaznicu što je loše”, poručio je.

Nemoguće mu je, kaže, objasniti, kašnjenje remonta kanadera. “Dva ili tri mjeseca traje protupožarna sezona. To govori da sustav ne funkcionira zadovoljavajuće. Vatrogascima svaka čast, jači su pojedinačno nego sustav koji ih je osmislio”, istaknuo je za N1.

Prije svega, smatra Beljak, potrebno je smijeniti postojeću Vladu. “To je prvi i osnovni preduvjet da Hrvatska u bilo kojem segmentu krene naprijed. HDZ je taj koji je osmislio sustav uzajamne pomoći HDZ-ovaca koji uništava državu i koji je doveo praktički Hrvatsku do pred rub uništenja. Žele li Hrvati dobro Hrvatskoj, treba HDZ maknuti s vlasti. Bilo tko došao umjesto njih, ne može biti gore od HDZ-a”, rekao je.

Beljak napominje da ćemo 1. siječnja ući u eurozonu i vezati svoju sudbinu uz sudbinu eurozone. “Mi imamo snažan sukob dva svjetska imperijalizma, američkog i ruskog. Nadam se da sukob neće eskalirati i završiti nekim nuklearnim sukobom”, rekao je.

Predsjednik HSS-a smatra da nije logično da se Rusiji nametnu sankcije, a onda da plaćamo jer je Rusija zatvorila pipe na Sjevernom toku. “Europa se počinje ponašati doista na jedan retardiran način. Pogledajte samo koliko je ukapljenog plina dovezeno iz SAD-a po puno većoj cijeni nego što je ruski plin. Ili odrežite Rusiju skroz i recite – nemamo što kupovati od vas ili recite – to nije tako. Europa se ponaša na način koji nije logičan”, poručio je.

Ministri, kaže Beljak, nisu bojkotirali prijem generala iz političkih razloga. “Već zbog toga jer to ne smiju napraviti jer je HDZ u ratu s Milanovićem pa se hrani na tome. To je neka agenda. Što se tiče njegovih izjava, podržavam veliku većinu, ali možda ja ne bih bio toliko ekstreman”, rekao je Beljak.

Na kraju je komentirao i obilježavanje Oluje u Kninu. “Mislim da bi 30 godina nakon rata bi ipak trebali malo manje, neću reći slaviti, nego stavljati u povijesni kontekst. A ne da iz godine u godinu proslave budu sve zvučnije i veće. Onda se tu neminovno otvara prostor za iskrivljenje prošlosti. Oluja je oslobodilačka operacija i ona je donijela mir Hrvatskoj i Bosni i Hercegovina. Ona je sigurno spriječila novu Srebrenicu u Bihaću. Kad se gleda povijesni kontekst, prošlo je 27 godina i mislim da bi trebali ići prema smirivanju te situacije. Iskrivljava se prošlost i mislim da bi hrvatski put trebao biti okrenut prema budućnosti”, zaključio je Beljak.

Komentiraj