BELJAK: “Ovo je kraj HDZ-a kakvog poznajemo 30 godina”

Šef HSS-a Krešo Beljak je gostovao na televiziji N1.

“Podržavam Milanovića u tome što je odlučio u vezi inauguracije. Tradicije su neki predsjednici pokušali nametati i izmišljati, Milanović je jasno rekao da će biti drugačiji i da neće raditi cirkus. Mnogi su se vidjeli na inauguracjii i htjeli su biti dio tog spektakla, no danas imamo predsjednika koji će tu dužnost pretvoriti u dužnost normalnog predsjednika svih građana. Do sada je to ličilo na sve, samo ne na neku razinu. Vjerujem da će u budućnosti biti predsjednik u skladu s ovlastima”, rekao je Beljak i kratko komentirao odluku Kolinde Grabar Kitarović koja je zatražila Ured bivše predsjednice.

“Zapamtio sam se da su se na Mesića digli svi iz HDZ-a da mu ukinu ured, no sada vrijede druga pravila, to je dokaz licemjernosti HDZ-a. Sada će ona imati priliku ostvariti obećanje od prije pet godina i možda dobije ured u Visokoj”, kaže Beljak.

Zoran Milanović je potvrdio kako će Dragan Lozančić biti njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost. Kolinda Grabar Kitarović je tijekom kampanje govorila o nerazjašnjenim okolnostima pod kojima je Lozančić smijenjen, odnosno političkim procesima u koje se miješao, zbog čega SDP sada traži da svoja saznanja objasni pred DORH-om. Beljak kaže, Lozančića ne poznaje osobno, no uvjeren je da je Milanović napravio dobar izbor.

“Same činjenice govore da je izuzetno sposoban i kvalitatan i da s njime svi žele surađivati osim Kolinde Grabar Kitarović koja je imala neke druge razloge. Milanović je napravio dobar izbor. Nadam se da se predsjednik neće baviti prošlošću, Kolinda Grabar Kitarović je prošlost i treba je ostaviti u ropotarnici povijesti. Ako je bilo kaznenih djela, neka institucije naprave svoj posao. Ako je zato došlo do smjene, napravit će sve da se to procesuira”.

Beljak se osvrnuo i na unutarstranačke izbore u HDZ-u.

“Ovo je klasičan raskol u HDZ-u. Ovo je kraj HDZ-a kakvog poznajemo zadnjih 30 godina, neće biti milosti prema onima koji izgube. Gledamo početak raskola HDZ-a, neće biti nikakvog ujedinjenja nakon ovoga, to su dvije potpuno različite koncepcije viđenja HDZ-a i Hrvatske. HDZ je pred slomom.

Komentiraj