Beljak o Šveđanima “Tijekom rata 90-ih bili su neutralni, a sad bi se miješali među nas ‘balkanske primitivce'”

Nakon što je hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio kako će uložiti veto na ulazak Švedske i Finske u NATO reagirao je švedski europarlamentarac Charlie Weimers.

“Švedska i Finska uplaćuju milijarde u proračun Europske unije, a Hrvatska od njega prima milijarde. Jednako kao za “NextGenerationEU” i sve druge fondove”, naveo je Weimers na Twitteru te dodao:

“Želim vas samo podsjetiti, gospodine predsjedniče Milanoviću, da veto ide u oba smjera”.

Danas se oglasio i Krešo Beljak, predsjednik HSS-a te se prisjetio Šveđanina Carla Bildta.

“Carl Bildt, nekadašnji premijer Švedske i tzv. mirovni posrednik EU u za bivšu Jugoslaviju za vrijeme ratova devedesetih. I visoki predstavnik, odnosno upravitelj Bosne i Hercegovine poslije završetka rata. 1995. je taj lik otvoreno osudio akcije Bljesak i Oluja te je u više navrata tražio vojnu intervenciju UN-a i NATO-a protiv Hrvatske kako ne bi propala SAO Krajina, otvoreno je podržavao Slobu Miloševića, a bio je čak i svjedok obrane Biljane Plavšić na haaškom sudu. Za nju je rekao da nikada nije bila dio užeg kruga ekstremnog nacionalističkog rukovodstva bosanskih Srba”, naveo je Beljak na Facebooku te dodao:

“To je ta švedska demokracija i to im nitko ne spori. Nigdje nisam pročitao da se službena Švedska negdje ogradila od njegovog djelovanja u Hrvatskoj. Bili su neutralni, a ipak su se itekako miješali među nas “balkanske primitivce”. A sad bi ipak u NATO, jer smatraju da bi ih Rusi mogli napasti. Predlažem da Hrvatska pošalje svoje izaslanstvo u Švedsku, kako bi objektivno ispitali situaciju, te procijenili realnost opasnosti da ih Rusija napadne. Čisto da ih primirimo malo, kako su i oni nas devedesetih kad nam je trećina države bila okupirana”, napisao je Beljak.

 

 

 

 

 

 

Komentiraj