BELJAK: “Milanoviću bi bolje sjela predsjednička nego premijerska pozicija”

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak u četvrtak je gostovao u studiju N1 televizije, gdje je komentirao aktualne političke događaje.

O izboru Marije Pejčinović Burić na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe Beljak je rekao da je bilo i vrijeme da se netko iz Hrvatske izabere na visoku poziciju europskih tijela, no i da se njenim sada znatno umanjuju šanse nekome drugome iz Hrvatske da bude izabran na drugu funkciju u EU.

“Čestitam od srca, ali time se očito zatvaraju vrata g. Plenkoviću i vrijeme je da što prije raspiše izbore”, smatra Beljak. Dodao je da predsjedniku Vlade nije lako upravljati HDZ-om, strankom koja je prepuna afera. “Njemu bi bilo najbolje raspisati nove izbore, jer teško je sjetiti se bilo kojeg ministra koji nije upetljan u neku aferu”, ističe Beljak.

Kada je u pitanju odnos s SDP-om, rekao je da ni jedna stranka iz Amsterdamske koalicije nema problema s SDP-om. “Na nama je da stranke koje čine jedan ili dva bloka ostanu uz nas. Nisam čuo u zadnjih par mjeseci ni jednog od sedam partnera unutar Amsterdamske koalicije da ima negativne komentare na ideju da će naša koalicija izaći s zajedničkim kandidatom i da će to biti Milanović. Mislim da se nitko drugi neće kandidirati, pa ni Anka Mrak- Taritaš”, kaže Beljak.

Za Milanovića je rekao da bi mu pozicija predsjednika vjerojatno bolje sjela nego ona premijerska. “Kao premijer mora se raditi puno kompromisa, imate puno problema, infrastukturu koja vas je dočekala. Njega je 2011. godine dočekala država nakon Sanadera. On je karakterno pridonio stabilizaciji, jer je 2015. bila bolja država nego prije 2011. Bio bi bolji predsjednik nego premijer, ima više iskustva nego prije, a ne vidim da drugi koji kandidat ima takvo iskustvo. Na poziciji predsjednika nema te vrste pritisaka, nema silnica, struja, frakcija, interesa, koji će utjecati na rad Vlade. Predsjednik ima elegantniju poziciju. A on bi tu poziciju obnašao bolje nego Kolinda Grabar Kitarović”, rekao je Beljak.

Komentiraj