Beljak kaže da je HRT pristojba ‘harač’ i da je treba ukinuti

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak u četvrtak je na konferenciji za novinare u Saboru kazao kako je obvezna HRT-ova pristojba ‘harač’ te kako ju trebe ukinuti. Beljak je istaknuo i kako bi se o financiranju javne televizije trebalo raspravljati u Saboru kroz raspravu o proračunu, a najavio je i kako će to biti uvjeti HSS-a za razgovore s budućim koalicijskim partnerima.

“HRT-pristojba je harač koji opterećuje građane i poduzetnike s više od 1,2 milijardi kuna godišnje“, rekao je Beljak na konferenciji.

Pozvao je sve stranke, zastupnike i javnost da, kada u Sabor dođe rasprava o proračunu, ocijene trebaju li javnoj televiziji gotovo tri tisuće zaposlenih, četiri televizijska programa, 14 radijskih programa. “Trebamo li plaćati višedesetljetne tantijeme određenim umjetnicima, trebamo li dokumentarni program, je li javna televizija odradila edukativnu funkciju u zadnjih 30 godina”. “Ima li sve to skupa smisla ili treba HRT djelomično ili većim dijelom ići na tržište, a da ostatak bude financiran izravno iz proračuna”, rekao je Beljak.

Naglašava kako je za ukidanje obaveznog plaćanja pristojbe. “A posebno me boli što hrvatski poljoprivrednici kada odu na njivu na traktorima ako slušaju radio moraju platiti pristojbu”, rekao je predsjednik HSS-a. Smatra kako je problem program HTV-a koji sudjeluje u revitalizaciji nekih režima iz prošlosti i iskrivljavanju prošlosti, a ne obavljaju svoju edukativnu ulogu

Javna televizija, dodao je, mora biti objektivna, a ona je u ovom trenutku sve više subjektivna.

Komentirajući istupe SDSS-ova čelnika Milorada Pupovca, Beljak je kazao da istraživanje po kojemu 45 posto građana smatra da pozdrav ‘za dom spremni’ ne treba zabraniti tako da, naglasio je, „na moju veliku žalost postoje određene stvari u kojima nije puno pogriješio“.

Najavu premijera Andreja Plenkovića da Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa neće dostavljati više nikakve dokumente, Beljak je popratio komentarom da je to poruka drugim HDZ-ovcima da ne moraju ništa raditi jer se zakoni očito ne odnose na HDZ. „Mi ostali moramo, nas se pritišće, gleda na svaki zarez i točku, a ako ste u HDZ-u, onda ne morate ništa. Plenković šalje poruku svim HDZ-ovcima da ne moraju poštivati zakone i propise, za razliku od svih nas ostalih“, zaključio je.

Komentiraj