BELJAK “Ili su politički amateri ili rade za HDZ”

Gost Newsrooma televizije N1 bio je čelnik HSS-ov Krešo Beljak.

Miroslav Škoro i predsjednički izbori – kako gledate na to?

“Mislim da je Miroslav Škoro već dugo u kampanji. Mislim da iza njega stoji netko. Prihvatljiv je širokim masama, jasno je orijentiran desno. Mislim da može napraviti pomutnju na tom dijelu političkog spektra.”

Koja je strategija HSS-a na predstoječim predsjedničkim izborima?

“Imamo dogovor sa strankama s kojima smo nastupili zajedno na europskim izborima. Vjerujem da ćemo zajednički podržati jednog kandidata. Voljeli bismo da je to zajednički kandidat ne samo naših sedam stranaka – nego i ostalih opozicijskih stranaka.”

Što će biti s Amsterdamskom koalicijom?

“Imali smo strateški cilj osvajanja mandata – taj cilj je ostvaren. Da se moglo bolje, moglo se bolje. Nismo zadovoljni s ukupnim brojem glasova. Sad krećemo prema predsjedničkim izborima i izborima za parlament na koje idemo u deset izbornih jedinica, s deset nositelja i jasno postavljenom platformom. Moramo biti svjesni da pojedinačno nećemo doći u poziciju mijenjati društvo. Mislim da smo svi na istoj strani i da moramo sjesti i razgovarati.”

Može li Dalija Orešković opstati nakon ovih izbora?

“Ona ima ime. Ali trebali bismo svjesni da nitko u politici ne može biti solo igrač. Netko tko misli mijenjati bilo što, mora biti timski igrač. Solo zvijezda može zatreperiti jedan čas, drugi čas se ugasiti.”

O koaliciji zelene ljevice: “Moram sumnjati ili da se radi s ljudima koji su amateri ili smišljeno rade za HDZ”

Vi zazivate jednog kandidata široke lijeve podrške – može li to biti Zoran Milanović? Koalicija zelene ljevice, predvođena strankom Možemo!, smatra da on nije kandidat kojeg bi podržali?

“Oni sami sebe diskvalificiraju. Naletjeli su na zid na prvim izborima. Sad će ići na druge i opet naletjeti na zid. Dakle, ja ozbiljno moram sumnjati ili da se radi s ljudima koji su amateri ili smišljeno rade za HDZ. Mislim da bi trebali dobro razmisliti što rade u politici. Zoran Milanović je jako dobra opcija. U svoje ime mogu reći da je on kandidat kojeg će podržati kompletna opozicija. U ovom trenutku ne vidim alternativu.”

Očekujete li da će se razviti scenarij u kojem bi Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro odvojeno krenuli na izbore ili da će se grupirati jedan kandidat na desnici?

“Moguće je da Kolinda Grabar-Kitarović odustane od kanidature u korist Miroslava Škore i to je to – ako ljevica bude išla razjedinjeno na izbore Miroslav Škoro će sam sebi zapjevati himnu na inauguraciji.”

Komentiraj