Krešo Beljak, predsjednik HSS-a za N1 je potvrdio da pregovara s GLAS-om i IDS-om o pristupanju Amsterdamskoj koaliciji te da očekuje postizanje dogovora o zajedničkom nastupu na izborima za Europski parlament u svibnju 2019. godine. Očekuje najmanje dva mandata.

“Predstavljamo progresivnu Hrvatsku, Hrvatsku kakvu bismo htjeli, 21 stoljeća. Smatram da smo kompatibilni u većini stvari”, poručio je Beljak, dodajući kako će se brzo dogovoriti jer nemaju posebnih uvjeta, ostalim strankama ne smetaju njegovi grijesi iz mladosti, a njima ne smeta Jakovčić.

“Mi očekuju da će to na dobrom tragu i završiti i da se vidimo na nekom drugom mjestu kroz mjesec dana da i kažemo koja je to lista”, izjavila je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, dok je predsjednik IDS-a Boris Miletić dodajući kako misle da zemlji treba ponuditi alternativu trenutnoj, konzervativnoj vladi. Sebe smatraju kontrom protiv populizma i radikalizma.

“Ono što nam smeta je da nam smeta ovakav HDZ, gospodin Bandić koji godinama kupuje zastupnike i načelnike i to je ona granica koju smo postavili”, smatra Mrak Taritaš, dok Beljak misli da Bandićevo kupovanje glasova treba istražiti DORH.

“Ovo što se događa s određenom političkom snagom koja postaje druga ili treća snaga u državi bez izbora, to je smiješno, sramotno i DORH to treba istražiti u svakom slučaju”, rekao je.

Iz nove Amsterdamske koalicije poručili su da su SDP vrata otvorena, ali misle da u najvećoj oporbenoj stranci ni sami ne znaju što će sa sobom.

“Mislim da možemo, ne da mislim, nego sam siguran, da možemo biti najpozitivnije iznenađenje ovih izbora za hrvatsku javnost i, naravno, najnegativnije za HDZ”, zaključili su.

 

Komentiraj