Predsjednik HSS-a Krešo Beljak u četvrtak je komentirao ostavku Damira Krstičevića na mjesto ministra obrane. “Što se događa s ministorm doista ne znam, ali časni ljudi kad nešto kažu, ostaju kod toga. Ostavka se ne daje pa povlači, pa opet daje, pa povlači… Ja vjerujem da on kao častan čovjek stoji iza svojih riječi i da više neće biti ministar”, rekao je u ‘Novom danu’ N1 televizije.

Beljak je dodao da se Krstičević vjerojatno osjeća prozvanim zbog riječi predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Smatra i kako je veliki problem što protokol u izvanrednim situacijama nije nigdje definiran. “On je tu negdje u glavi svih dionika kriznih situacija, ali nigdje to nije definirano. Svi znaju što treba raditi, ali ne postoji zapovjedni lanac kao u bivšoj državi, kada je stvarno sve to bilo sređeno. A mi smo se tome ismijavali. Od rata te stvari ne funkcioniraju, nisu zapisane”, kaže.

Problem ne vidi u vatrogascima, koji znaju što treba raditi i dobro su organizirani. “Organizirane su i neke druge službe, ali nedostaje koordinacija između svih tijela i tu dolazi do prebacivanja odgovornosti s jednih na druge”, poručuje Beljak.

Kod požara u Splitu i okolici, kaže, sve se moglo bolje propremiti. “Od pristupnih puteva, kontrola, sustava dojavljivanja, pričuvnih snaga koje suu funkciji… Sve to skupa je labavo i kad dođe do brzinske situacije, vidi se da sustav ne funkcionira”, poručio je Beljak.

Sami vatrogasci upozorili su na zastarjelost opreme kojom raspolažu, a Beljak kaže da se ništa bitno neće promijeniti dok se ne promijeni sustav. “Dok se država ne decentralizira, dotle sustav neće funkcionirati. Dotle ćemo imati Fiat 750 pokraj crnih limuzina”, ističe.

“Postoji dovoljan broj vatrogasaca, ali ne postoji sustav koji bi to mobilizirao i kanalizirao tamo gdje treba. U sezoni, većina problema je u priobalju i sukladno toj očekivanoj opsnosti od požara trebale bi biti i raspoređene vatrogasne snage. Ali i cijeli drugi sustavi – civilna zaštita, vojska…. Za to sve je potrebno sagrati sustav kojeg nema. Treba se manje slikati pred novinarima, a više raditi”, poručio je.

Komentiraj